Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

kosten zorgverzekering

Feiten en cijfers over de kosten van de zorgverzekering

27 aug 2015

De zorgverzekeringsmarkt, een enorme markt waar heel veel geld mee is gemoeid. Maar waar geven die zorgverzekeraars het geld aan uit en wat kost het allemaal? Die vragen zijn reeds eerder naar boven gekomen en hebben geleid tot structurele veranderingen binnen het zorgverzekeringstelsel. Vorig jaar hebben de zorgverzekeraars al bekend gemaakt waar ze hun geld aan uitgeven middels mooie infographics die op de pagina’s van de zorgverzekeraars terug te vinden zijn.  Ook hebben de zorgverzekeraars vorig jaar toestemming gegeven aan onderzoeksbureau Vektis om de gegevens te gebruiken en te verwerken tot zichtbare data, hieronder enkele van de resultaten die terug te vinden zijn op de website van Vektis

De oude heren kosten het meest!

Niet geheel verrassend komen de mannen van 85-89 als duurste uit de bus, met een gemiddelde van 6500 euro per persoon per jaar aan kosten scoren zij het hoogste. Je ziet duidelijk een stijgende lijn van de zorgkosten boven de 65 jaar, deze verbruiken gemiddeld driemaal zoveel kosten dan mensen tot 65 jaar. Gelukkig leven we met een solidair zorgstelsel!

Verschil in steden en platteland

Er is ook een significant verschil in de zorgkosten tussen de grote steden waar het meest geld naar tweedelijns zorg en geboortezorg gaat en hierbuiten vooral naar ziekenvervoer, hulpmiddelenzorg en fysiotherapie.

kosten van mondzorg

Dat de mondzorg jaren geleden uit het basispakket is gehaald is ook goed terug te zien in de statistieken, de jongeren tot 18 jaar (gratis vergoeding vanuit het basispakket) verbruiken het meest geld van het basispakket aan mondzorg en in de leeftijd van 20-29 jaar het minste aan mondzorg, een mooi voorbeeld van een aanvullende verzekering welke daarna minder wordt afgesloten.

Nog enkele feiten op een rij:

 

  • 14,3 miljoen mensen hebben een aanvullende zorgverzekering
  • 10 miljoen mensen declareren vanaf de aanvullende zorgverzekering voor een totaalbedrag van 3,5 miljard euro ofwel € 247,- per aanvullende verzekerde.
  • De meeste kosten van de aanvullende verzekering naar mondzorg gaan € 112,- en daarna fysiotherapie op de tweede plaats komt met € 68,- per verzekerde.
  • 31000 mensen een aanvullende verzekering elders hebben dan hun basisverzekering.
  • 5,2 miljoen mensen hebben minstens een keer voor een andere zorgverzekeraar gekozen.
  • 89% van alle mensen bij de “grote” vier zorgverzekeraars zitten

ZorgverzekeringWijzer mis niets meer van het laatste nieuws op het gebied van de zorgverzekeringen! Blijf ons volgen

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.