Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

fraude in de zorg

Fraude in de zorg meest effectief bestreden door kleine zorgverzekeraars

3 mrt 2014

Uit een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat fraude in de zorg het meest effectief bestreden wordt door kleinere en lokale zorgverzekeraars. De Nederlandse Zorgautoriteit baseert deze conclusie op de cijfers van 2012. Sinds de hervorming van het zorgstelsel in 2006 dragen de zorgverzekeraars de verantwoordelijkheid over de bestedingen binnen de zorg.

Terwijl de kleinere en lokale zorgverzekeraars volgens de Nederlandse Zorgautoriteit goed scoren met het aanpakken van fraude in de zorg, scoren de andere, grote verzekeraars juist onvoldoende. De Nederlandse Zorgautoriteit stelt dat de kleine zorgverzekeraars hebben aangetoond dat het mogelijk is om frauduleuze declaraties en niet relevante medische ingrepen te voorkomen.

Voordelen regionale zorgverzekeraars

Regionale zorgverzekeraars hebben het voordeel dat zij hun patiënten kunnen onderbrengen bij een selecta aantal lokale ziekenhuizen. Hierdoor is het eenvoudiger om declaraties te controleren en invloed te oefenen op welke ingrepen worden goedgekeurd. Chris Oomen, bestuurder van kleinschalige zorgverzekeraar DSW, geeft aan dat het voor kleine zorgverzekeraars daarnaast makkelijker is om alle onderdelen goed met elkaar samen te laten werken. De kleine zorgverzekeraar wist drie jaar geleden bijna evenveel gevallen van fraude aan te pakken dan de rest van de Nederlandse zorgverzekeraars bij elkaar.

Reactie Achmea

Achmea, één van de vier grootste zorgverzekeraars in Nederland, gaf aan dat zij op de hoogte zijn dat zij op dit vlak verbeteringen moeten toepassen. Volgens haar woordvoerder heeft de zorgverzekeraar al maatregelen genomen. Deze zijn echter nog niet waar te nemen in dit rapport aangezien deze gebaseerd is op cijfers van 2012. Daarnaast is het voor grotere zorgverzekeraars moeilijker om zorgfraude aan te pakken omdat klanten van Achmea over heel Nederland verspreid zitten. 

 

 

Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige en verbetermanager binnen de zorg. "Sinds het begin van de website hebben wij gekeken hoe we het zo eenvoudig mogelijk kunnen maken voor de consument om hun weg te vinden in het oerwoud van de verzekeraars." U kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.