Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

vergoedingen fysiotherapie

Fysiotherapie: wat vergoedt uw zorgverzekeraar?

25 mrt 2014

De fysiotherapeut is voor veel mensen een bekend begrip. Fysiotherapie is gericht op het ‘bewegend functioneren’ van het menselijk lichaam. Door middel van aanpassingen in houding en beweging behandelt een fysiotherapeut de klachten van de patiënt met massages, warmte en oefeningen.

Ondanks dat veel mensen de fysiotherapeut kennen, zijn de diverse specialisaties niet altijd even bekend. Binnen het beroep van de fysiotherapie bestaan er diverse specialisaties zoals:

Kinderfysiotherapie
Het woord kinderfysiotherapeut zegt het eigenlijk al, fysiotherapie gericht op kinderen tot 18 jaar. Bij de kinderfysiotherapeut kan een achterstand in de bewegingsontwikkeling en/of problemen met de bewegingsvaardigheden worden behandeld. Vanuit de basisverzekering worden de eerste negen behandelingen vergoed. Mochten er voor de klachten meer behandelingen nodig zijn dan is het mogelijk dat de zorgverzekeraar nogmaals 9 behandelingen vergoedt. Hiervoor geldt geen eigen risico. Ook behandeling van een chronische aandoening wordt vergoed vanuit de basisverzekering mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Wanneer u de behandeling niet (meer) vergoedt krijgt vanuit de basisverzekering kunt u mogelijk een vergoeding krijgen vanuit een aanvullende verzekering. In ons zorgvergoedingen overzicht leest u meer over de vergoeding van kinderfysiotherapie per zorgverzekeraar.

Manuele therapie
Manuele therapie is gericht op het behandelen van klachten van de wervelkolom, spieren en gewrichten van armen en benen. Klachten waarmee u terecht kan bij een manueel therapeut zijn bijvoorbeeld heup- en knieklachten, hernia, tenniselleboog of artrose. Een behandeling van een chronische aandoening wordt bij volwassenen onder bepaalde voorwaarden vanaf de 21e behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer u geen chronische aandoening heeft worden behandelingen niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wilt u wel een vergoeding ontvangen dan kunt u hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Voor vergoeding vanuit de basisverzekering geldt het eigen risico, dit geldt niet voor vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. In ons zorgvergoedingen overzicht vindt u per zorgverzekeraar de vergoeding van manuele therapie tot 18 jaar en de vergoeding van manuele therapie vanaf 18 jaar.

Bekkenfysiotherapie
Bekkenfysiotherapie richt zich op klachten binnen het gehele buik-, bekken- en lage rug gebied bij vrouwen, mannen en kinderen. Voorbeelden van klachten zijn ongewild verlies van urine en/of ontlasting, verzakking van de blaas en bekkenpijn in de periode rondom de bevalling. Behandelingen bij volwassenen in verband met urine-incontinentie worden maximaal negen keer vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de vergoeding van meer behandelingen is een aanvullende zorgverzekering nodig. Wanneer u last heeft van een chronische aandoening ontvangt u onder bepaalde voorwaarden vergoeding vanaf de 21e behandeling vanuit de basisverzekering. Hiervoor geldt het eigen risico. In ons zorgvergoedingen overzicht vindt u per zorgverzekeraar de vergoeding van bekkenfysiotherapie tot 18 jaar en de vergoeding van bekkenfysiotherapie vanaf 18 jaar.

Geriatriefysiotherapie
Wanneer u ouder wordt en de beweeglijkheid van uw lichaam afneemt kunt u te maken krijgen met de geriatriefysiotherapeut. Het gaat hierbij niet alleen om ouderen maar ook om patiënten die vanwege hun ziekte al verschijnselen vertonen van ouderdom zoals patiënten met de ziekte van Parkinson. Een behandeling van de geriatriefysiotherapeut wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel is het mogelijk hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Wanneer er sprake is van een chronische aandoening ontvangt u onder bepaalde voorwaarden vergoeding vanuit de basisverzekering vanaf de 21e behandeling. Hiervoor geldt het eigen risico. In ons zorgvergoedingen overzicht vindt u per zorgverzekeraar de vergoeding van geriatriefysiotherapie.

Oedeemtherapie
Door middel van lymfevaten zorgt het lichaam ervoor dat vocht op de juiste wijze uit het lichaam wordt afgevoerd. Wanneer het lymfestelsel niet meer goed functioneert, kan er vochtophoping (oedeem) ontstaan. Oedeemtherapie is een therapie die het vocht afvoerende systeem bevordert door bijvoorbeeld ontspanningstherapie, oefentherapie of ademhalingsoefeningen. Wanneer er sprake is van een chronische aandoening bij volwassenen ontvangt u onder bepaalde voorwaarden vanaf de 21e behandeling een vergoeding vanuit de basisverzekering. Hiervoor geldt een eigen risico. Ontvangt u geen vergoeding vanuit de basisverzekering dan kunt u ervoor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. In ons zorgvergoedingen overzicht vindt u per zorgverzekeraar de vergoeding van oedeemtherapie tot 18 jaar en de vergoeding van oedeemtherapie vanaf 18 jaar.

Psychosomatische fysiotherapie
Deze vorm van fysiotherapie richt zich op de behandeling van spannings- en of stressklachten. Deze kunnen zowel geestelijk als lichamelijk van aard zijn. Er wordt geen vergoeding verstrekt vanuit de basisverzekering voor behandeling door een psychosomatische fysiotherapeut bij volwassenen. Mogelijk kunt u wel een vergoeding ontvangen vanuit de aanvullende zorgverzekering. In ons zorgvergoedingen overzicht vindt u per zorgverzekeraar de vergoeding van psychosomatische fysiotherapie tot 18 jaar en de vergoeding van psychosomatische fysiotherapie vanaf 18 jaar.

Reguliere fysiotherapie
Naast al deze specialismen kunt u uiteraard ook terecht bij de reguliere fysiotherapeut. De behandelingen van niet-chronische aandoeningen worden bij volwassenen niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel worden deze mogelijk vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering. In ons zorgvergoedingen overzicht is per zorgverzekeraar te zien welke vergoeding zij bieden voor fysiotherapie tot 18 jaar en fysiotherapie vanaf 18 jaar

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.