Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

vooraf betalen bij geen zorgverzekering

Geen zorgverzekering? Vooraf betalen!

15 sep 2013

Heeft u als patiënt geen zorgverzekering? Dan zult u wellicht in de toekomst vooraf moeten betalen. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven wilt vanaf dit jaar de regel instellen dat patiënten zonder zorgverzekering vooraf 200 euro moeten betalen. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is echter niet het enige ziekenhuis met een dergelijke regeling en het is goed mogelijk dat steeds meer ziekenhuizen eisen dat een deel vooraf betaald wordt.

Uiteraard zullen patiënten zonder zorgverzekering niet op de spoedafdeling worden afgewezen. Patiënten zonder zorgverzekering die echter een minder dringende behandeling nodig hebben, zullen dus eerst een bedrag van 200 euro moeten betalen. De rest van de rekening wordt per factuur naar het woonadres van de patiënt verzonden.

Het Catharina Ziekenhuis geeft aan dat zij deze regeling noodzakelijk is om kosten te besparen. Vooral in de zomermaanden ontvangt het ziekenhuis veel patiënten zonder zorgverzekering. Het gaat in dit geval vooral om buitenlanders die tijdelijk naar Nederland komen voor werk. Nederlanders zijn verplicht om zichzelf te verzekeren. Het aantal Nederlanders zonder zorgverzekering is dankzij intensief opsporen uitgedund tot een zeer kleine groep.

Het NVZ geeft aan dat het eisen van een vooraf betaling een nieuw fenomeen is. Toch zijn er al een aantal ziekenhuizen in Nederland die het Catharina ziekenhuis zijn voorgegaan. Wellicht zullen meerdere ziekenhuizen volgen, zeker nu er een behoorlijke druk op ziekenhuizen is komen te staan om de kosten zoveel mogelijk te drukken. Hoeveel deze maatregel uiteindelijk zal besparen, is niet bekend.

Wat wel opmerkelijk is, dat de prijzen van de spoedeisende hulp verschillen van prijzen, dit varieert van 200 tot 250 euro per bezoek. 

Let wel, het niet hebben van een zorgverzekering kan u een flinke boete opleveren, heeft u niet de mogelijkheid tot het betalen van uw maandelijkse zorgpremie, dan kunt u terecht bij de belastingdienst voor zorgtoeslag. 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.