Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

GGZ naar gemeenten

Geestelijke jeugdzorg vanaf 2015 definitief naar gemeenten

19 feb 2014

Ook de geestelijke jeugdzorg zal vanaf 2015 naar de gemeenten worden overgeheveld. Deze week heeft de Eerste Kamer ingestemd met het voorstel van de Tweede Kamer om de verantwoordelijkheid van geestelijke jeugdzorg over te dragen.  De overheveling maakt deel uit van de nieuwe Jeugdwet. 

De Eerste Kamer stemde massaal in nadat afgelopen week de wet uitvoerig werd besproken door staatssecretaris van Rijn en Teeven. De nieuwe taken van de gemeenten vanaf 2015 bestaan uit het bieden van hulp aan jongeren, de jeugdreclassering en toezien op het beschermen van kinderen.

Beide staatssecretarissen zijn opgelucht dat de Jeugdwet ruime ondersteuning heeft gevonden in de Eerste Kamer. Zij zijn van mening dat op deze manier de Nederlandse jeugd beter gestructureerd en efficiënter geholpen kan worden. 

Toch is niet iedereen even bejubelend over het rondsluiten van deze aanpassingen van de wet. Het LPGGZ is juist van mening dat het aannemen van deze wet een zeer kwalijke zaak is voor de Nederlandse jeugd. Zij vrezen dat het overhevelen van de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen van zorgverzekeraars naar gemeenten een grote ramp zal worden. Het landelijke platform probeerde dan ook tevergeefs deze wet door middel van een petitie een halt toe te roepen.

Het LPGGZ is van mening dat de Nederlandse gemeenten niet geknipt zijn om deze verantwoordelijkheden op zich te nemen. De gemeenten zijn namelijk gebonden aan een budget en zijn nauwelijks tot niet geïnformeerd over alles wat bij deze verantwoordelijkheden om de hoek komt kijken. Zij verwachten dan ook dat de kwaliteit van de zorg met deze beslissing er op achteruit zal gaan, een verlies voor de Nederlandse jeugd met geestelijke problemen. 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.