Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

begrotingsakkoord

Gemeenten willen 150 miljoen extra voor knelpunten jeugdzorg

6 mei 2014

Aanbieders van jeugdzorg vragen voor het aankomende jaar aanzienlijk meer dan de gemeenten aan budget beschikbaar hebben. Daarmee wordt de continuïteit van de jeugdzorg in sommige gemeenten bedreigd. Dit stelt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in een open brief.

Momenteel zijn de gemeenten druk bezig om de financiële gevolgen van de overheveling van de jeugdzorg met de aanbieders te bespreken. Daarbij loopt een groot aantal gemeenten tegen het probleem aan dat de productiecijfers van aanbieders veel groter zijn dan het budget dat zij van het rijk krijgen. Met risico’s voor de continuïteit van zorg, aldus de VNG.

Woonplaatsbeginsel

Eind april werd het probleem ook al aangekaart door vijf gemeenten in de regio Zuidoost Utrecht. In deze regio staan veel instellingen waar kinderen uit het hele land worden opgevangen. Op grond van het zogeheten woonplaatsbeginsel zijn deze gemeenten verantwoordelijk voor zware en dure vormen van jeugdhulp aan jeugdigen buiten de eigen regio. Hierdoor komen ze op jaarbasis zeker 15 miljoen euro tekort.

Begrotingsakkoord

Op basis van het recente begrotingsakkoord komt er extra geld vrij voor de jeugdhulp. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dit bedrag van 60 miljoen euro echter in tweeën knippen. Een deel wordt toegevoegd aan het macrobudget voor de inkoop van jeugdzorg en een ander deel is specifiek bedoeld voor knelpunten in de bovenregionale hulpverlening. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten betwijfelt of het bedrag toereikend is. Ook vind de vereniging dat de 90 miljoen euro die in 2015 vanuit het provinciefonds vrijkomt, zou moeten kunnen worden gebruikt voor knelpunten in de jeugdzorg.

Bron: Skipr

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.