GGZ moet op zwaarste gevallen letten

GGZ zwaarste gevallen

De GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) moet zich in de toekomst meer gaan richten op de zwaarste gevallen met psychische aandoeningen. Tot op heden komen enkel patiënten aan het licht die met ernstige psychische aandoeningen een misdrijf hebben gepleegd, dit moet natuurlijk eerder!

Wanneer de personen met een psychische aandoening weer uit de gevangenis mogen, verliezen de instanties deze personen vaak weer uit het oog. Hierdoor is het vaak wachten totdat deze personen opnieuw een misdrijf begaan. Dit moet veranderen, vindt de Raad voor Volksgezondheid en Zorg ( RVZ ). Dit schrijven ze in een advies die gericht is aan de ministers van Veiligheid en Justitie en Volksgezondheid.

De Raad voor Volksgezondheid en Zorg heeft beide ministeries gevraagd te inventariseren wat nodig is om de invoering van twee nieuwe wetten in 2013 soepel te laten verlopen. De Wet forensische zorg en de Wet verplichte Geestelijke Gezondheidszorg moeten in de toekomst de aansluiting tussen justitie met de reguliere gezondheidszorg verbeteren. Deze wetten moeten het gemakkelijker maken om een delinquent te kunnen verplichten om een psychische behandeling te ondernemen.

Momenteel bestaat er alleen dwangverpleging en TBS en veel zwaardere maatregelen. Daarnaast wordt de mogelijkheid uitgebreid, door iemand die over een ernstige aandoening beschikt, op te laten nemen of de juiste hulp aan te bieden in de thuis omgeving. Tot op heden kan een gedwongen opname in een kliniek alleen gedwongen worden wanneer de patiënt een groot gevaar is voor zichzelf of voor zijn omgeving. Het doel die de raad met deze nieuwe wetgeving wil bereiken, is dat de psychiatrische personen uit de Nederlandse samenwerking direct hulp krijgen zodat de Nederlandse samenleving via deze weg een stuk veiliger wordt.

De GGZ dient hiervoor dan ook nadrukkelijk een preventieve rol te gaan vervullen en niet afwachtend te gaan afwachten totdat een psychiatrische patiënt zich bij hun aanmeld, vindt de RVZ. Daarnaast moeten Zorgmijders actief worden opgespoord door de Nederlandse gemeenten. Volgens de raad is het beter dat de stoornis van de patiënt wordt gebruikt als uitgangspunt bij een verdere behandeling en niet het delict dat de patiënt heeft ondergaan. ‘Vaak is het toeval, of van omstandigheden afhankelijk of iemand in de justitiële sfeer dan wel in de zorg terecht komt.’

Het gevolg van deze wetswijziging is dat GGZ er vele patiënten bij zal krijgen met ernstige aandoeningen, dit zal erg lastig worden indien GGZ in deze tijdsperiode al flink moet bezuinigen. Volgens de RVZ kan GGZ  deze mensen het beste van dienst zijn door meer gebruik te maken van (F) ACT – Teams. Dit zijn ploegen professionals die zorg verlenen aan het huis van de patiënt, dit is namelijk veel goedkoper.

Het GGZ vindt dit advies kloppen; “Nu moeten mensen die op vrije voeten komen, soms van behandelaar wisselen omdat forensische zorg en GGZ verschillend worden gefinancierd”, zegt een woordvoerster. Over het advies om zich vooral te richten op de allerzwaarste gevallen: “Dat is een politieke keuze. Wij gaan in ieder geval geen mensen wegsturen.”

 

 

Last Updated on 15 januari 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.