Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Helft van patiënten tevreden met het preferentiebeleid zorgverzekeraars

Helft van patiënten tevreden met het preferentiebeleid zorgverzekeraars

30 aug 2013

Uit onderzoek van het NPCF blijkt dat het merendeel van de Nederlanders tevreden zijn met het preferentiebeleid. Sinds afgelopen jaar worden door zorgverzekeraars alleen de goedkopere varianten van een geneesmiddel vergoed. Door enkel de goedkoopste geneesmiddelen te vergoeden, hopen de zorgverzekeraars de kosten van de zorg onder controle te houden.

Voor het onderzoek van het NPCF werden Nederlanders verzocht om een vragenlijst over hun mening over het preferentiebereid in te vullen. In totaal ontving het NPCF ruim 11.000 aanmeldingen voor het invullen van de lijst.  Aan de hand van de antwoorden van respondenten lijkt het niet waarschijnlijk dat de meeste patiënten tevreden zijn met het beleid. Ruim 50% van de deelnemers geven namelijk aan problemen te ondervinden met het preventiebeleid.

Het grootste probleem van het preferentiebeleid is dat er weinig tot geen rekening wordt gehouden met allergiën. Alhoewel de goedkopere geneesmiddelen dezelfde actieve ingrediënten hebben als de oude geneesmiddelen, bevatten deze geneesmiddelen vaak andere hulpstoffen. Het komt voor dat patiënten dus een allergische reactie krijgen op het gebruik van de nieuwe, goedkopere geneesmiddelen.

In de meeste gevallen stappen patiënten naar de huisarts om hun oude geneesmiddel terug te krijgen. In veel gevallen blijkt dit mogelijk te zijn maar in de gevallen dat dit niet mogelijk is, kan het voor een hoop problemen zorgen. Het NPCF geeft aan dat op dit vlak nog veel verbeterd kan worden.

Desondanks komt uit het onderzoek van NCPF ook naar boven dat de helft van patiënten tevreden prefentiebeleid. De meeste Nederlandse patiënten zien het preferentiebeleid als een noodzakelijk kwaad dat nodig is om de kosten binnen de zorg onder controle te houden.

bron: NCPF

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.