Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

zorgpremie vergelijken onafhankelijk

Het eigen risico in 2015 van de zorgverzekering, verhogen of juist niet?

23 okt 2014

Recentelijk is er door media aandacht besteed aan de mogelijkheid tot het verhogen of verlagen van het eigen risico en wat voor voordelen dit voor u zou kunnen opleveren. Hoe gaat dit nou eigenlijk in zijn werk? Wat is werkelijk verstandig om te doen? 

Eigen risico 2015

Iedereen in Nederland die een zorgverzekering heeft afgesloten heeft een wettelijk eigen risico van 375 euro. Zij kunnen het eigen risico vrijwillig verhogen tot een maximum van 500 euro per jaar. In totaal komt het eigen risico 2015 dan op 875 euro uit. Het gemiddelde voordeel dat hiermee behaald wordt is 20 euro per maand (240 euro per jaar.) 

Wat zijn de risico’s van het verhogen van het eigen risico 2015

Het is natuurlijk prettig als u een voordeel kunt halen van 240 euro op jaarbasis op de toch al zo dure zorgpremie. Echter zijn er zeker risico's verbonden aan het verhogen van uw eigen risico. De kosten in de medische wereld blijven continu stijgen. Zo zijn de kosten voor een bezoek aan de spoedeisende hulp in Nederland gemiddeld 250 euro per bezoek. Indien u een vervolgafspraak, of een behandeling nodig hebt na het bezoek aan de spoedeisende hulp, dan worden ook deze kosten afgetrokken van de hoogte van uw eigen risico.

Het eigen risico 2015 in termijnen betalen?

Indien u chronisch gebruik maakt van de zorg, dan is het onverstandig om het eigen risico 2015 te verhogen. Wat wel goed kan zijn is dat u het eigen risico vooraf in termijnen gaat betalen. Veel zorgverzekeraars bieden deze mogelijkheid. Op deze manier spaart u vooraf al voor uw eigen zorg en scheelt dit in de kosten. Zo voorkomt u dat het gehele bedrag in een keer betaald dient te worden. Maakt u geen gebruik van het eigen risico in 2015, dan stort de zorgverzekeraar het resterende bedrag terug op uw rekening.

Tevens kan het voorkomen dat u op het moment dat u het eigen risico dient te betalen niet voldoende middelen heeft om dit direct te voldoen. U kunt dan vaak afspraken maken met uw zorgverzekeraar. Zo kunt u een afspraak maken over het achteraf gespreid betalen van het eigen risico. 

Binnenkort kunt u uw zorgverzekering weer vergelijken. Dit kunt u het beste doen na 19 november. Vanaf dat moment zijn alle zorgpremies bekend en kunt u in onze zorgvergelijker eenvoudig alle zorgverzekeraars onafhankelijk van elkaar vergelijken.  

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.