Het zorgakkoord: wat betekent het voor u?

Inhoud zorgakkoord

Na langdurige onderhandelingen is er gisteren een akkoord bereikt over de zorgbegroting. Maar wat betekent het zorgakkoord nu eigenlijk voor u? 

Al eerder werd bekend gemaakt dat er 360 miljoen euro extra beschikbaar komt om de bezuinigingen in de zorg te verzachten. En gisteren volgde dan ook eindelijk een zorgakkoord. RTL Nieuws beantwoordde zes veel gestelde vragen.

1. Wat is er besloten?

Het kabinet heeft toestemming gekregen van de oppositiepartijen voor de plannen voor de langdurige zorg. Deze plannen houden in dat gemeenten iets meer geld krijgen voor het overnemen van bepaalde zorgtaken van het Rijk dan in eerste instantie gepland was. Gemeentes krijgen volgend jaar 250 miljoen euro extra voor de dagbesteding van ouderen en gehandicapten. Daarnaast krijgen de gemeenten ook 60 miljoen euro extra voor de jeugdzorg. Het kabinet was ook van plan om minder ouderen toe te laten in de verzorgingstehuizen maar deze bezuiniging wordt verzacht. Hiervoor komt 50 miljoen euro extra beschikbaar.

2. Waarom duurde het zo lang?

Eigenlijk waren de partijen het afgelopen maandag al eens over de hoofdlijnen maar er was nog één probleem, artikel 13 uit de Zorgverzekeringswet. Dit artikel regelt dat zorgverzekeraars ook minimaal 80% van een ziekenhuisrekening of andere zorgbehandeling moeten vergoeden wanneer de zorgverzekeraar geen contract heeft met de zorgverlener. Minister Schippers wil dit artikel wijzigen maar vooral Arie Slob van de ChristenUnie twijfelt hierover. De minister wil zorgverzekeraars de mogelijkheid geven om zorg niet langer te vergoeden als de zorgverlener onbetrouwbaar is of van slechte kwaliteit. Op deze manier kunt u als burger dus niet langer zelf elke arts of ieder ziekenhuis uitzoeken die u wilt. U bent aangewezen op de zorgverlener waar uw zorgverzekeraar een contract mee heeft gesloten. Hoe dit precies wordt uitgewerkt, daar zijn de partijen het nog steeds niet over eens. Er is gisterenavond alleen uitgesproken dat de partijen het vertrouwen hebben dat ze eruit komen.

3. Kan ik zelf nog bepalen naar welke arts ik ga?

De huisarts gaat in ieder geval niet onder deze regeling vallen dus die kunt u nog gewoon zelf uitkiezen. Maar voor veel andere behandelingen zult u waarschijnlijk aangewezen zijn op zorgverleners waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Hoe en wat precies is nog steeds even afwachten. Wilt u altijd zelf blijven uitkiezen naar welke arts of zorgverlener u gaat? Dan zult u een zorgverzekeraar moeten uitzoeken die deze dekking biedt. Hiervoor betaalt u over het algemeen wel meer zorgpremie.

4. Hoeveel extra geld komt er voor de langdurige zorg?

In het aankomende jaar wordt er 360 miljoen euro meer uitgegeven aan de langdurige zorg en de jeugdzorg dan oorspronkelijk gepland was. In de jaren erna wordt dit bedrag afgebouwd tot een jaarlijks structureel bedrag van 200 miljoen euro. Let wel op, er wordt uiteindelijk netto nog steeds bezuinigd. In het regeerakkoord spraken VVD en PvdA zelfs af dat er vanaf 2017 ieder jaar 5 miljard euro minder wordt uitgegeven aan de zorg. Het grootste deel hiervan wordt bezuinigd op de langdurige zorg.  Maar er is in het afgelopen jaar al veel veranderd aan deze plannen. Hoeveel er nu precies wordt bezuinigd, dat is het ministerie van Volksgezondheid nog aan het uitrekenen.

5. Wat betekent het voor mij?

Als u een ‘gemiddelde Nederlander’ bent in de kracht van uw leven, dan merkt u niet zoveel van de plannen voor de langdurige zorg. Maar uw moeder, vader, opa of oma des te meer. Ouderen moeten vanaf 2015 vaker bij de gemeente aankloppen voor hun zorg. En die gemeenten hoeven dus minder te bezuinigen op de zorg dan aanvankelijk gepland was. Van de aanpassing van artikel 13 in de Zorgverzekeringswet zult u wel iets merken. Echter is nog niet bekend hoe dit precies wordt uitgewerkt.

6. Ga ik meer of minder betalen?

Het extra geld voor de zorg moet ergens van betaald worden. Dat is nu gevonden in een meevaller op de begroting van minister Schippers. We geven met zijn allen minder geldt uit aan medicijnen en ziekenhuisbezoek. Dit geld wordt nu geïnvesteerd in de langdurige zorg. Dat betekent wel dat het geld niet gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de zorgpremie te verlagen. De zorgpremie 2015 zal hoger liggen dan de huidige zorgpremie. Dit zal iedereen merken in de portemonnee.

Bron: RTL Nieuws