Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

risicoselectie basispakket

Hoogleraar: Ook risicoselectie door zorgverzekeraars in het basispakket

25 dec 2013

De afgelopen weken kwam er in het land een discussie opgang over mogelijke risicoselectie door zorgverzekeraars. Naar aanleiding van een open brief aan minister Schippers door een gedupeerde student Politicologie kwam het onderwerp in de schijnwerpers.

Minister Schippers heeft inmiddels op de brief gereageerd. Zij kan zich niet in de stelling vinden dat het Nederlandse zorgsysteem momenteel weinig solidair is. Daarnaast heeft de minister aangegeven dat het niet strafbaar is om risicoselectie toe te passen in het geval van aanvullende zorgverzekeringen.

Risicoselectie

 

Uit een onderzoek van Wynand van de Ven, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, komt risicoselectie ook voor bij het accepteren van nieuwe klanten voor het basispakket van de zorgverzekering. Het onderzoek stamt alweer teruig het het jaar 2009. De hoogleraar constateerde dat op dat moment zorgverzekeraars al specifiek selecteerde op risico's, ook voor het verplichte basispakket.

Het onderzoek is destijds uitgevoerd in samenwerking met de NZa. De NZa meldt echter dat er geen sprake is van onregelmatigheden. Van de Ven geeft aan dat in de meeste gevallen de zorgverzekeraars zich in hun manier van selecteren zich wel aan de letter van de wet houden, maar dat het nog steeds gevallen van risico selectie zijn.

Minister Schippers gaf in de open brief alsmede in de Tweede Kamer aan dat risicoselectie voor het basispakket, indien dit zou voorkomen, bestreden zou moeten worden. De discussie wordt echter in de Tweede Kamer niet actief gevoerd. Een mogelijke oorzaak is het rapport van de NZa waarin aangegeven wordt dat er geen sprake is van risicoselectie

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.