Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

hoogte vergoeding niet gecontracteerde zorg

Hoogte vergoedingen bij ongecontracteerde zorg variabel vanaf heden!

6 feb 2019

De zorgverzekeraars bepalen zelf de vergoedingen indien men gebruik maakt van een niet gecontracteerde zorgverlener. Zo kun je in theorie voor een behandeling slechts 65% van wat de verzekeraar een marktconforme prijs vindt uitbetaald krijgen als vergoeding. Dit kun je vooral zien bij de budgetpolissen. Echter heeft de rechter besloten dat dit niet meer standaard moet zijn en de verzekeraar nog wel de hoogte mag bepalen maar dit wel dient te motiveren indien dit lager is dan het gangbare tarief.

Bepaalt de zorgverzekeraar de hoogte van de vergoedingen dan altijd?

De zorgverzekeraar bepaalt de hoogte van de vergoedingen ten alle tijden, zij maken afspraken met de zorgverleners en doen dit het liefste middels contracten. Echter zijn die contracten voor sommige hulpverleners niet voldoende en zien die ervan af om deze te sluiten. Iets wat hen zelf vaak ook in de portemonnee raakt overigens! Hierdoor kan het zo zijn dat de zorgvragers zelf geld moeten bijbetalen om gebruik te maken van deze zorgverlener. Bij een restitutie verzekering, de duurste variant maar wel het meest veilige, krijgt men alles terug aan kosten die gemaakt zijn. Bij de natura variant krijgt men een vergoeding terug tot 100% van wat de zorgverzekeraar een marktconforme prijs acht, let wel dit zijn de vergoedingen die gesloten zijn met de gecontracteerde zorgverleners en deze liggen dus vaak al lager dan wat de marktconforme prijs is. Heeft u een budget polis dan kan dit flink in de papieren lopen indien u gebruik maakt van een niet gecontracteerde zorgverlener, de kans bestaat dat u dan slechts 65% van de marktconforme prijs vergoed krijgt van de verzekeraar.

Let wel de hoogte van de vergoedingen dienen na deze uitspraak wel aan twee voorwaarden te voldoen:

  1. Verzekeraars moeten minimaal de kosten van dezelfde zorg bij een gecontracteerde aanbieder als uitgangspunt nemen om de hoogte vast te stellen van het te vergoeden bedrag.
  2. Het mag geen hinderpaal vormen om geen gebruik te maken van de zorg die deze zorgverlener levert omdat de vergoedingen zo laag zijn dat het de verzekerden remt om hier gebruik van te maken.

Problemen met de vergoedingen voorkomen?

Dan kunt u het volgende zorgseizoen voor de zorgverzekering 2020 het beste kiezen voor een zorgverzekering met een restitutie dekking. Hiermee zorgt u ervoor dat ten alle tijden alle kosten voor 100% gedekt worden (met uitzondering van fraude). Deze verzekering kost een paar euro meer per maand maar geeft wel uitsluiting van het lopen van een risico op het niet vergoedt krijgen van uw behandeling.

Wilt u weten welke zorgverzekeraars een restitutiepolis hebben?

Op onze pagina zorgpremie vergelijken 2020 kunt u een selectie maken in de polissen, na het invullen van uw gegevens kunt u hier aangeven dat u vrije zorgkeuze wenst. U ziet dan enkel de zorgverzekeraars die een volledige restitutiepolis aanbieden.

Komt u er niet uit of wilt u graag geholpen worden bij het oversluiten van uw zorgverzekering met eventuele collectiviteitskorting via ZorgverzekeringWijzer, dan kunt u ten alle tijden met ons bellen of mailen en wij helpen u graag verder.

 

 

                                                                    

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.