IJsselland Ziekenhuis wint prijs voor beste zorgpad 2014

Ijsselland ziekenhuis palliatieve zorg

Het IJsselland Ziekenhuis uit Capelle a/d IJssel heeft de Guus Schrijvers-prijs gewonnen voor het best georganiseerde zorgproces. Met het zorgpad palliatieve zorg kwam het ziekenhuis als beste uit de bus uit een totaal van elf inschrijvingen.

Guus Schrijvers-prijs

Bij het afscheid van Guus Schrijver als hoogleraar Public Health bij het UMC Utrecht in oktober 2012 heeft zorgverzekeraar CZ de prijs ingesteld. De jury bestaat uit Wynand Ros (senior onderzoeker Julius Centrum, UMC Utrecht), Nicolette Huiskes (senior medisch adviseur Zorgverzekeraar CZ), Jan Swinkels (hoogleraar richtlijn ontwikkeling AMC) en Guus Schrijvers. De prijs wordt uitgereikt aan het zorgpad dat de meeste punten scoort op diverse kwaliteitseisen. Voorbeelden hiervan zijn de betrokkenheid van patiënten en organisatie bij de voorbereiding van een zorgpad en de tijdwinst van een zorgpad. Het IJsselland Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis dat palliatieve zorg in samenwerking met de eerste lijn (huisartsen, thuiszorg en huisartsenpost) organisatorisch in een zorgpad borgt. In 2013 werd de prijs gewonnen door het Amphia ziekenhuis voor een zorgpad voor patiënten met een darmtumor.

Palliatieve zorg

Palliatieve zorg is aan de orde wanneer blijkt dat de ziekte waaraan de patiënt leidt, ongeneeslijk blijkt te zijn. Bij deze vorm van zorg is niet alleen aandacht voor de lichamelijke klachten van de patiënt maar ook voor de psychische, sociale en/of spirituele problemen die zich bij de patiënt of zijn/haar naasten voor kunnen doen. Liesbeth Struik, verpleegkundig specialist oncologie, heeft samen met internistoncologen, huisartsen, thuiszorg en de huisartsenpost het zorgpad palliatieve zorg opgesteld. Er is onderzoek gedaan naar de behoefte van patiënten in de laatste fase van hun leven. Om deze behoefte te waarborgen zijn er afspraken gemaakt welke vastgelegd zijn in het zorgpad.

Innovatief

Het zorgpad voor palliatieve zorg wordt sinds 2011 gehanteerd door het IJsselland ziekenhuis. Sindsdien zijn alle markeringen uitgekomen. Patiënten bleven inderdaad nog maximaal één jaar in leven. De jury kende de prijs toe vanwege het innovatieve karakter van het zorgpad. Er is sprake van een markering, een tijdig gesprek en het bespreekbaar maken bij patiënt en familie van een verdrietig, maar niet te vermijden traject. Daarnaast bleek het zorgpad goedkoper dan de gebruikelijke zorg. De prijs van €2.000 gaat het IJsselland ziekenhuis gebruiken voor het maken van een film over het zorgpad dat gebruikt kan worden bij presentaties.

Bron: IJsselland Ziekenhuis en Guus Schrijvers