Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

ADHD ritalin ZorgverzekeringWijzer

Kies bij ADHD niet voor vrijwillig eigen risico

24 dec 2016

Komt er binnen het gezin ADHD voor? Je kunt dan te maken krijgen met medicaties en behandelingen waarvan de kosten niet vanuit de basisverzekering worden vergoed. Soms kun je deze kosten wel met een aanvullend pakket vergoed krijgen, wat invloed kan hebben op de keuze voor jouw zorgverzekeraar. Verhoog je vrijwillig eigen risico hierbij niet!

 

De standaard ADHD-medicijnen zoals Ritalin vallen onder het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS) en worden vanuit de basisverzekering vergoed. Voor het deel dat uit de basisverzekering komt, geldt echter wel een verplicht eigen risico van in 2017 minimaal €385,-. Voor dit eigen risico kan geen aanvullende verzekering worden afgesloten en zal dus altijd zelf betaald moeten worden. Voor geneesmiddelen die vanuit de basisverzekering worden vergoed geldt vrijwel altijd dat alleen het goedkoopste ‘merk’ wordt vergoed. Wanneer je voor een merk of type kiest dat duurder is, zal het restbedrag (de zogenaamde ‘eigen bijdrage’) bijbetaald moeten worden.

 

Wanneer je kind – of jijzelf – bijvoorbeeld langwerkende medicatie voor ADHD gebruikt valt dit buiten het GVS. Hiervoor moet ook een eigen bijdrage worden betaald. Daarnaast kun je met ADHD te maken krijgen met onder andere psychologische zorg, het slaaphormoon melatonine en trainingen. Of je voor dit alles een vergoeding krijgt is afhankelijk van bij welke zorgverzekeraar en voor welk aanvullend pakket je je hebt verzekerd. Zo’n vergoeding kan dus gaan over de eigen bijdrage, maar ook voor andere (duurdere) medicatie.

 

Bij gebruik van ADHD-medicatie is het niet aan te raden om bovenop je verplichte eigen risico ook nog voor een vrijwillig eigen risico te kiezen. Dit omdat je dit vrijwillige eigen risico in bijna alle gevallen altijd in één jaar kwijt zult zijn (of meer). Dit wil zeggen dat de korting die jij op je (maandelijkse) zorgpremie krijgt vaak niet opweegt tegen de medicijnkosten die binnen het vrijwillig eigen risico zullen vallen.

 

ZorgverzekeringWijzer geeft een overzicht van welke zorgverzekeraars er in 2017 een (gedeeltelijke) vergoeding geven voor onder andere (langwerkende) ADHD-medicatie en de eigen bijdrage. Voor een maximale vergoeding (100%) van de eigen bijdrage lopen de premies uiteen van €8,50 bij Salland (ZorgDirect) (Extra) tot €147,80 bij Delta Lloyd (Top). Let op dat er bij de goedkopere aanvullende dekkingen bijna altijd een maximum bedrag aan de vergoeding vastzit. 

Anne van Hout

Anne van Hout, werkt als freelance journalist - heeft als doel om elke consument zo goed mogelijk te informeren door nieuwsberichten rondom zorgverzekeringen voor een ieder toegankelijk te maken.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.