Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

verschuiven kosten zorg

Kosten van zorg verschuiven van consument naar werkgever

7 jan 2014

Dit jaar zullen de werkgevers een groter deel van de Nederlandse zorg betalen dan de voorgaande jaren. Dit jaar hebben zorgverzekeraars opnieuw de premie van het basispakket flink verlaagd. Het overgrote deel van de consumenten betaalt nu minder dan 100 euro per maand voor het basispakket. In veel gevallen betalen consumenten nog veel minder.

De bijdrage die werkgevers via de belasting leveren ligt dankzij deze daling van de zorgpremies voor consumenten relatief gezien een stuk hoger. Daarmee is er een verschuiving ontstaan waarbij de werkgever grotendeels opdraait voor de zorgkosten. Dit terwijl het percentage dat de werkgever betaalt per werknemer dit jaar is gedaald van 5,65% naar 5,4%. 

Werkgevers kunnen aan de hand van dit percentage berekenen hoeveel ze per werknemer op jaarbasis moeten afdragen aan de belasting voor de zorg. Van het jaarsalaris van een werknemer wordt maximaal 50.853 euro belast. De 5,4% wordt dus enkel berekend op het deel van het jaarsalaris dat binnen dit bedrag valt. De rest wordt niet belast.

In principe betalen werkgevers dus dit jaar ook minder voor zorg. In vergelijking met wat de consumenten dit jaar voor de zorg betalen, betalen zij echter meer dan vorig jaar. De consumenten zijn er dit jaar dus beter op vooruitgegaan dan werkgevers. 

De werkgeversbijdrage werd in september bepaald aan de hand van de premies die consumenten vorig jaar moesten betalen. De overheid ging er echter niet vanuit dat deze premies gemiddeld met 10% zouden dalen. Deze dalingen werden pas grotendeels in november bekend gemaakt door zorgverzekeraars. Hierdoor kon de werkgeversbijdrage niet meer worden aangepast op deze drastische veranderingen.

Volgend jaar zal het aandeel van de werkgevers nog verder stijgen. Want dan zal namelijk een deel van de AWBZ worden ondergebracht bij de zorgverzekering. Het resultaat is dat de werkgeversbijdrage weer zal stijgen. Daarnaast zullen naar verluid ook de kosten voor consumenten omhoog gaan. Zorgverzekeraars zullen namelijk meer verantwoordelijkheden krijgen en deze kosten zullen op het bordje van de verzekerden komen.

 

Bron: Briskmagazine

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.