Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

kraamzorg in basispakket

Kraamzorg moet in het basispakket blijven!

26 jan 2015

De kraamzorg moet in het basispakket blijven. Dat is het concept advies van het Zorginstituut Nederland aan de Tweede Kamer. Wel is het zo dat er flexibel gekeken kan worden naar de indeling van de uren per gezin.

Hoeveel uur kraamzorg krijgt men op dit moment?

Op dit moment is het zo dat kraamvrouwen 29, 49 of 80 uur kraamzorg krijgen aangeboden. De hoeveelheid is afhankelijk van de situatie op dat moment. In de meeste gevallen blijkt dat het vaak 49 uur is. Het Zorginstituut wil nu gaan bekijken of dit per gezin aangepast kan worden. Indien er geen hulp nodig of gewenst is kan dit sneller stoppen. Op het moment dat meer hulp noodzakelijk is moet dit ook geregeld kunnen worden.

Een van de reacties van het Zorginstituut is dan ook dat de kraamzorg helpt bij het voorkomen van wiegendood, hulp bied aan ouders om zelfstandig voor hun kind te zorgen, hulp bied bij borstvoeding en het signaleren van risico’s. Dit is te lezen in het concept-advies.

Hoe komt men nu met al deze wijzigingen?

Afgelopen jaar heeft minister Schippers opgeroepen om mee te denken over wat er eventueel in het basispakket 2016 zou kunnen veranderen, met als resultaat de kosten in de zorg te beperken. Eerder kwam er al naar voren dat de second opinion mogelijk uit het basispakket gehaald kon worden. Dit werd echter niet goedgekeurd. Zie: “Second opinion behouden in basispakket”.

Hoe gaat het nu verder en wat kunnen we verwachten van dit advies?

In principe is het een advies dat het Zorginstituut Nederland geeft aan minister Schippers. Echter is het bijna nog nooit voorgekomen dat zij dit advies niet opvolgd. Hiermee zal de kraamzorg hoogstwaarschijnlijk gewoon in het basispakket blijven. Het hoort natuurlijk ook bij het solidariteitsprincipe van de hele zorgverzekering en waar deze op is gebaseerd. 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.