Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

zorgverzekering niet kunnen betalen

Kunt u de zorgverzekering niet meer betalen? Wat moet je doen?

9 apr 2014

Steeds meer consumenten krijgen ermee te maken dat ze de rekening van de zorgverzekering niet meer kunnen betalen. Wat gebeurd er als je deze kosten niet meer kunt dragen en wat moet je doen?

U kunt de rekening die op de deurmat valt niet kunt betalen of de automatische incasso kan niet meer van u rekening worden afgeschreven ontvangt. De zorgverzekeraar stuurt u dan een betalingsherinnering. Wanneer u vervolgens binnen 30 dagen betaald is er geen probleem, maar kunt u dit niet betalen dan zijn er een aantal opties mogelijk:

Zorgtoeslag aanvragen

Misschien heeft u er nog niet eerder aan gedacht maar voor iedereen die zijn zorgpremie niet meer kan betalen bestaat er de mogelijkheid om zorgtoeslag aan te vragen. Hiervoor dient u wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. U kunt alles teruglezen in ons artikel ‘Wat is zorgtoeslag?’.

Betalen in termijnen

Het is ook mogelijk om te betalen in termijnen maar houdt u er wel rekening mee dat dit vaak extra kosten met zich meebrengt zoals incassokosten en/of administratiekosten van de zorgverzekeraar. Heeft u extra kosten gemaakt zoals verbruik van het eigen risico of kunt u de reguliere zorgpremie niet meer betalen dan kunt u samen met de zorgverzekeraar op zoek naar een oplossing. Een betaling in termijnen is dan een mogelijkheid die u kunt bespreken met de zorgverzekeraar.

U kunt het echt niet betalen, wat nu?

Indien u langer dan zes maanden de zorgverzekering niet betaald dan wordt u aangemeld als wanbetaler bij het Zorginstituut Nederland, voorheen College van Zorgverzekeringen (CVZ). Het Zorginstituut Nederland zorgt ervoor dat de zorgpremie wordt ingehouden op uw loon of uitkering. Houdt u er wel rekening mee dat de premie hoger is vanwege bijkomende boetes. De kosten kunnen oplopen tot wel 140 euro per maand. Met het niet betalen van de zorgpremie bent u uiteindelijk duurder uit, lees er hier meer over.

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar

Wat als u het allemaal nog niet zo ver heeft laten komen en wilt overstappen? Als u momenteel uw premie niet kunt betalen, is het goed mogelijk dat u het financieel niet zo breed heeft. Overstappen is dan juist een manier om kosten te besparen zodat u mogelijk wel op tijd de premie kunt betalen. Lees hier alles over overstappen en een betalingsachterstand.

Krijgt u nog wel zorg?

Jazeker, Nederlanders blijven altijd verzekerd ook bij een achterstand. Nederland is een zorgstaat en ieder ziekenhuis in Nederland is verplicht om u bij acute problemen te helpen waar nodig. Echter geldt dit alleen voor de acute problematiek. Aanvullende bezoeken en hulpmiddelen zullen mogelijk niet verstrekt worden op gronde dat u geen verzekering heeft. Het is dus zeker niet aan te raden om met opzet geen zorgverzekering af te sluiten daar dit buiten de problemen ook nog een boete kan opleveren.  Bent u benieuwd hoe het werkt met medicatie? Lees dan ons artikel ‘Onverzekerd en medicatie nodig?

 

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.