Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

betaling behandelingen

Medisch specialisten stellen lijst onzinbehandelingen op

25 feb 2014

Diverse medisch specialisten hebben een lijst opgesteld, de ‘beter-niet-doenlijst’, met medische behandelingen die niet bewezen effectief zijn. De uitkomst? Voor de helft van de behandelingen in ziekenhuizen is geen wetenschappelijk bewijs.

In totaal bogen medisch specialisten uit zeven beroepsgroepen zoals KNO-artsen, gynaecologen en neurologen, zich over het opstellen van de lijst. Behandelingen waarvoor onvoldoende bewijs bestaat dat deze wetenschappelijk effectief zijn krijgen een plekje op de ‘beter-niet-doenlijst’.

Medisch specialisten volgen buitelands voorbeeld

Voorbeelden van behandelingen op de lijst zijn de behandeling van een gescheurde achillespees en de aanpak van een chronische bijholteontsteking. Met de ‘beter-niet-doenlijst’ volgen de medisch specialisten het voorbeeld van buitenlandse collega’s die al eerder begonnen met een gelijksoortig onderzoek. Volgens de NFU, de koepel van de acht universitaire medische centra, is het opstellen van een ‘beter-niet-doenlijst’ hard nodig.

Behandelingen gebaseerd op bedrijfseconomie

De helft van de medische behandelingen is volgens de NFU niet gebaseerd op wetenschap maar op gezond verstand, intuïtie, empathie en soms zelfs op bedrijfseconomie. “Een investering in apparatuur moet immers wel terug verdiend worden.” De NFU vindt dat er momenteel te veel aandacht wordt besteed aan onderzoek voor nieuwe technieken terwijl er te weinig gekeken wordt naar de bestaande zorg. Onlangs haalde KWF Kankerbestrijding uit naar de peperdure operatierobot welke een miljoen euro heeft gekost. In totaal gebruiken 17 ziekenhuizen deze robot terwijl er nog niet voldoende is aangetoond dat patiënten er ook daadwerkelijk baat bij hebben.

Verstandige keuzes

In de komende periode gaat medisch specialisten zich bezig houden met het publiceren van ‘verstandige keuzes’, overzichten van aanbevelingen waarvoor wel wetenschappelijk bewijs is. Teus van Barneveld, directeur van het kennisinstituut van de Orde van Medisch Specialisten, stelt dat de zorg er beter en goedkoper van zal worden. Ongeveer de helft van de 800 miljoen euro die er per jaar wordt besteed in de verloskunde en de gynaecologie gaat naar behandelingen waarvan we nog niet weten of ze ook echt helpen, zo meld hoogleraar gynaecologie Ben Willem Mol.

Zorgverzekeraars moeten bijdrage leveren

Om de belangrijkste aspecten te onderzoeken is een bedrag van 50 miljoen euro nodig. De medisch specialisten zijn van mening dat de zorgverzekeraars dit bedrag moet betalen. De zorgverzekeraars zullen profiteren van de besparingen zo vindt internist Marcel Levi, bestuursvoorzitter van het Amsterdamse AMC. Bestuurslid bij zorgverzekeraar VGZ, Klink, ziet dit wel zitten. “We bezuinigen nu op maagzuurremmers, verhogen het eigen risico of halen ergens de eerste hulp weg. Terwijl dit soort dure overbehandeling op de achtergrond speelt”. Achmea laat weten dat zij het voorstel van de specialisten interessant vinden. Ook verzekeraar CZ wil zeer graag meewerken maar alleen wanneer het een landelijk plan betreft en de uitkomsten door alle beroepsgroepen worden toegepast.

Bron: Volkskrant

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.