Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

kosten zorgverzekering

Medisch specialisten: Zorgpremie kan 200 euro lager

2 okt 2012

De kosten die gemaakt worden binnen de ziekenhuiszorg kunnen minimaal 15% omlaag als de medisch specialisten weer opnieuw betrokken worden bij de organisatie. Dit zou betekenen dat de Nederlanders een bedrag van maar liefst 200 euro zouden kunnen besparen. Dit is naar voren gekomen door een onderzoek van de vereniging van Vrijgevestigd Medisch Specialisten (VVMS). Deze besparing zou dan wel terug dienen te komen naar de burger en niet naar de Nederlandse zorgverzekeraars.

Veel Nederlandse ziekenhuizen zijn uitgegroeid tot bureaucratische kolossen waarvan de overheadkosten kunnen oplopen tot maar liefst 40%. Hierbij wordt dan vooral gesproken over de organisatie die medisch specialistische zorg duur maakt, niet de medisch specialisten zelf. De ziekenhuizen dienen hierbij terug te gaan naar een slanke organisatie rondom de patiënten.

De vrijgevestigde medisch specialisten willen dan ook af van de bureaucratie die er heerst. De medisch specialisten willen dan ook direct aan de slag hiermee, onder andere met het ziekenhuisbestuur, om te gaan werken aan een nieuw organisatiemodel. Op het moment worden er nog steeds ongelimiteerd regels en wijzigingen ingevoerd zonder bewijs dat de zorg voor de burger ook echt goedkoper wordt.  

Volgens de medische specialisten dient er een landelijke expert groep te komen die verbeterplannen in de praktijk zullen gaan testen. Dit dient te gebeuren op dezelfde manier als met medicijnen, alleen dat wat effectief is, dient ingevoerd te worden. Deze expertgroep dient ervoor te zorgen dat de arts vertegenwoordigd wordt. Dit dient te gebeuren omdat de arts het zorgproces kent van binnenuit.

Daarnaast moeten er volgens de VVMS minder regels komen. De medisch specialisten zijn namelijk één dag per week kwijt aan de administratie rondom de regels. “Minder regels betekent meer tijd voor de patiënt.” Verder moeten medisch specialisten zelf de beste behandeling garanderen. “Zorg moet weer gaan over ‘snel beter worden’. Voor snelheid is een soepele organisatie nodig waarbij de specialist betrokken is.”

Hoe de zorgverzekeringen hierop gaan reageren is de komende tijd nog even afwachten. 

Bron: VVMS

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.