Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Menzis moet kleine zorgaanbieder toelaten

Menzis moet kleine zorgaanbieder toelaten

22 aug 2012

De Nederlandse Zorgverzekeraar Menzis moet onder grote druk van een rechterlijke uitspraak, de eisen die gesteld worden bij de inkoop van AWBZ zorg die aan zorgaanbieders gesteld worden, zo snel mogelijk versoepelen. Dit is vandaag bevestigd door woordvoerder Richard Lancée van de Nederlandse Zorgverzekeraar Menzis. Onlangs heeft de Arnhemse rechtbank geoordeeld dat de eisen die gesteld worden aan de zorgverzekeraars in strijd zijn met de beginselen van het aanbestedingsrecht. De zorgverzekeraar Menzis zegt dat ze zich direct zullen beraden op een andere formulering van de eisen die worden gesteld aan de zorgaanbieders. De eisen zijn bedoeld om de continuïteit van de Zorgaanbieders te waarborgen.

Het zorgkantoor van Menzis eiste in het verleden onder meer dat de zorgaanbieders die volgend jaar een contract voor AWBZ zorg zouden willen hebben minimaal vijftien klanten dienen te hebben. Of de twaalf maanden die aangebroken zijn voor juni 2012 aan minstens 25 klanten in dat jaar zorg te verlenen. Daarnaast wordt er verwacht dat de aanbieder in het jaar 2013 een AWBZ gerelateerde omzet behaalt van minstens een kwart miljoen euro en dienen ze te beschikken over een financiële reserve van maar liefst 50.000 euro of meer. De zorgverzekeraar Menzis schat dat de aanbieders die aan de gestelde eisen voldoen minder snel over de kop zullen gaan en beter in staat zullen zijn om de kennis en ervaring voldoende te onderhouden.

Een kleine zorgaanbieder uit Twente die volgens Menzis niet aan de geschiktheidseisen van de Zorgverzekeraar voldeed, stapte onlangs naar de rechter om af te dwingen dat de zorgverzekeraar de strenge geschiktheidseisen lieten vallen. Deze Twentse zorgaanbieder verzorgt de dagbesteding voor acht verstandelijk gehandicapten en mocht de afgelopen anderhalf jaar wel onder contract staan bij Menzis, tijdens het nieuwe contract werden ze niet meer goedgekeurd.

Eerder deze maand gaf de voorzieningenrechter in de Gelderse stad Arnhem de gehandicaptenbegeleidster volledig gelijk. Uit het vonnis, dat vorige week in openbaarheid werd gebracht, blijkt dat de rechter de geschiktheidseisen disproportioneel acht, en dus in strijd was met de beginselen van het aanbestedingsrecht. Daarnaast vind de Arnhemse rechtbank dat de zorgaanbieders zich er onvoldoende op konden voorbereiden dat de zorgverzekering zoveel eisen is gaan stellen. Als de zorgverzekeraar Menzis de inkoopprocedure niet wijzigt, of dat de zorgaanbieder niet de kans krijgt om onder de nieuwe procedure in te schrijven, dan dient de zorgverzekeraar een bedrag van maar liefst een half miljoen euro te betalen.

 ‘Wij zullen de uitspraak van de rechter uiteraard respecteren, maar kijken wel of er manieren zijn om de eisen anders in te vullen’, licht Menzis-woordvoerder Lancée toe. ‘Het is niet onze intentie zorgaanbieders in een lastige hoek te manoeuvreren, maar we zijn uit op continuïteit van geleverde zorg. Er zijn voorbeelden van eendagsvliegen, die geen langdurige band met hun zorgklanten opbouwen. Dan kunnen klanten tussen wal en schip vallen.’

Bron: medisch contact

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.