Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Achmea zorgverzekeraar

Miljoenenboete voor zorgverzekeraar Achmea

26 mrt 2014

Vijf zorgverzekering labels van Achmea hebben van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een boete opgelegd gekregen van 3,6 miljoen euro in totaal. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit zijn er administratieve fouten gemaakt. Bij zowel Zilveren Kruis, Interpolis, OZF, Avéro en Agis waren de jaarstaten niet correct ingevuld in 2011.

In totaal constateerde de Nederlandse Zorgautoriteit voor 511 miljoen euro aan fouten in de financiële verantwoording van de zorgverzekeraars. Het ging hierbij om rubriceringfouten die zowel financiële voordelen als nadelen opleverden voor de verzekeraars.

Vereveningssysteem
Volgens een woordvoerster van de Nederlandse Zorgautoriteit zijn de fouten niet gemaakt om winst te maken. Maar doordat de verzekeraars elkaar onderling moeten compenseren is het wel mogelijk dat de andere verzekeraars hierdoor bevoor- of benadeeld zijn. Nederland kent namelijk een vereveningssysteem dat ervoor zorg dat zorgverzekeraars niet iemand hoeven te weigeren voor de basisverzekering vanwege bijvoorbeeld een chronische ziekte. Door de fouten in de jaarstaten wordt dit systeem verstoord.

Eerste boetes wanordelijke administratie
Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit is het is niet de eerste keer dat de zorgverzekeraars dergelijke fouten maken. Eerder kregen zij hiervoor al waarschuwingen. Nog niet eerder sinds de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet in 2006 deelde de Nederlandse Zorgautoriteit boetes uit voor wanordelijke administratie.

Achmea erkent fouten
Zorgverzekeraarconcern Achmea heeft erkend dat er fouten zijn gemaakt en betreurt dit. Inmiddels zijn de betreffende jaarstaten op verzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit gecorrigeerd en goedgekeurd. Daarnaast heeft Achmea maatregelen genomen om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen. Achmea laat ook weten dat de boete geen gevolgen zal hebben voor de klant.

Bron: Skipr

Rebecca Visser

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.