Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

inhoud van het basispakket

Minister Schippers ontvangt bijna 4.000 voorstellen voor versoberen zorgpakket

1 okt 2013

Een aantal weken geleden vroeg minister Schippers van Volksgezondheid aan alle Nederlanders om mee te denken over het versoberen van het zorgpakket. Naar aanleiding van de suggesties hoopt Schippers een plan op te stellen om extra geld te kunnen besparen in de zorg. Bijna 4.000 Nederlanders gaven gehoor aan de oproep.

Zowel burgers als Nederlanders die werkzaam zijn in de zorgbranche kwamen met ideeën. Opvallend is dat een redelijk deel van de reacties ook in het basispakket willen snijden. Er is momenteel besloten om voorlopig het basispakket intact te houden.

Nederlanders vinden dat met name de vergoedingen voor zwangerschapszorg uit het basispakket gehaald moeten worden. Zij stellen dat zwanger worden een bewuste keuze is en daarnaast kan zwangerschap niet vergeleken worden met ziek zijn.

Een ander populair onderwerp is alternatieve geneeskunde. In tegenstelling tot vergoedingen voor zwangerschapszorg, wil een aanzienlijk grote groep Nederlanders juist dat de alternatieve geneeswijzen onderdeel uitmaken van het basispakket. Momenteel kun je deze zorg enkel vergoed krijgen als je over een aanvullende zorgverzekering beschikt.

Een aantal inzendingen bevatten het voorstel om kritisch naar omstandigheden te kijken alvorens de zorg vergoed wordt. Patiënten die kampen met gezondheidsproblemen vanwege eigen slechte/riskante keuzes (denk hierbij aan roken, ongezond eten, overmatig alcohol gebruik en extreme sports) zouden volgens deze groep niet of minder zorg vergoed moeten krijgen.

Minister Schippers zal alle inzendingen samen met het College voor Zorgverzekeringen bestuderen om te zien of deze ideeën gebruikt kunnen worden om de laatste 300 miljoen euro in het basispakket te besparen. Aanvankelijk zou er 1,5 miljard euro bespaard moeten worden maar 1,2 miljard euro van dit doel is al door het kabinet ingevuld nadat zij een overeenkomst hebben gesloten met huisartsen en diverse andere partijen binnen de zorg.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.