Minister Schippers ontvangt bijna 4.000 voorstellen voor versoberen zorgpakket

Versoberen zorgpakket

Een aantal weken geleden vroeg minister Schippers van Volksgezondheid aan alle Nederlanders om mee te denken over het versoberen van het zorgpakket. Naar aanleiding van de suggesties hoopt Schippers een plan op te stellen om extra geld te kunnen besparen in de zorg. Bijna 4.000 Nederlanders gaven gehoor aan de oproep.

Zowel burgers als Nederlanders die werkzaam zijn in de zorgbranche kwamen met ideeën. Opvallend is dat een redelijk deel van de reacties ook in het basispakket willen snijden. Er is momenteel besloten om voorlopig het basispakket intact te houden.

Nederlanders vinden dat met name de vergoedingen voor zwangerschapszorg uit het basispakket gehaald moeten worden. Zij stellen dat zwanger worden een bewuste keuze is en daarnaast kan zwangerschap niet vergeleken worden met ziek zijn.

Een ander populair onderwerp is alternatieve geneeskunde. In tegenstelling tot vergoedingen voor zwangerschapszorg, wil een aanzienlijk grote groep Nederlanders juist dat de alternatieve geneeswijzen onderdeel uitmaken van het basispakket. Momenteel kun je deze zorg enkel vergoed krijgen als je over een aanvullende zorgverzekering beschikt.

Een aantal inzendingen bevatten het voorstel om kritisch naar omstandigheden te kijken alvorens de zorg vergoed wordt. Patiënten die kampen met gezondheidsproblemen vanwege eigen slechte/riskante keuzes (denk hierbij aan roken, ongezond eten, overmatig alcohol gebruik en extreme sports) zouden volgens deze groep niet of minder zorg vergoed moeten krijgen.

Minister Schippers zal alle inzendingen samen met het College voor Zorgverzekeringen bestuderen om te zien of deze ideeën gebruikt kunnen worden om de laatste 300 miljoen euro in het basispakket te besparen. Aanvankelijk zou er 1,5 miljard euro bespaard moeten worden maar 1,2 miljard euro van dit doel is al door het kabinet ingevuld nadat zij een overeenkomst hebben gesloten met huisartsen en diverse andere partijen binnen de zorg.

Last Updated on 5 februari 2020 by Frans Kooning