Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Modale inkomens betalen in 2014 gemiddeld 42% meer premie

Modale inkomens betalen in 2014 gemiddeld 42% meer premie

31 okt 2012

De Nederlandse inwoners die beschikken over een modaal inkomen zullen in 2014 maar liefst 42% procent meer premie gaan betalen voor het basispakket van de zorgverzekering. Deze forse stijging is het resultaat van de inkomensafhankelijke premie die vanaf 2014 ingevoerd gaat worden. Door deze plannen die het nieuwe kabinet heeft doorgevoerd zal de nominale premie omlaag gaan naar een bedrag van 255 euro. Daartegenover komt te staan dat de basispremie voor een groter gedeelte inkomensafhankelijk zal worden. Door deze invoering zullen de Nederlanders met een modaal inkomen ruim 1800 euro aan de zorgpremie gaan betalen. Personen die beschikken over 2 keer het modaal inkomen zullen in totaal zelfs bijna 5500 euro gaan betalen. Dit jaar betaalde de verzekerde gemiddeld 1284 euro voor de basisverzekering bij zijn zorgverzekering, dit is exclusief de zorgtoeslag berekend.

Vanaf het jaar 2014 zal de zorgtoeslag verdwijnen en de premie van de basisverzekering zal vooral in hoofdzaak inkomensafhankelijk worden. Volgens de gestelde plannen in het regeerakkoord blijft er dan een nominale premie over van 255 euro in het jaar 2014. Daarnaast zal er een inkomensafhankelijk premie worden berekend van 11,1 procent, geheven van het wettelijke minimumloon, (inclusief vakantiegeld) tot twee keer het modaal.

Dit wil zeggen, dat een Nederlander met een minimumloon een zorg premie gaat betalen van 255 euro. Wanneer deze persoon dan een modaal inkomen zou gaan verdienen dan zal hij ruim 1800 gaan betalen aan de zorgpremie. Wanneer een persoon twee keer het modaal gaat verdienen dan zal hij uitkomen op bijna 5500 euro per jaar aan zorgpremie. De grens is gesteld bij twee keer modaal, dus de personen die meer gaan verdienen, gaan niet meer premie voor de zorgverzekering betalen.

 

Modaal inkomen*

Twee keer modaal**

Minimumloon***

Nominale premie

€ 255

€ 255

€ 255

Inkomensafhankelijke premie

€ 1568

€ 5231

€ 0,00

Totaal premie per jaar

€ 1823

€ 5486

€ 255

*Uitgaande van een modaal inkomen van € 33000,- (inclusief vakantiegeld).
** Uitgaande van twee keer modaal: € 66000,- (inclusief vakantiegeld).
*** Minimumloon van € 1.572,48 (inclusief vakantiegeld).

Als compensatie voor de lastenverzwaring die gelegd wordt op de zorgverzekering heeft het nieuwe kabinet besloten om de inkomensbelasting te gaan verlagen. Het maximale belastingtarief zal dalen van 52 naar 49% en de derde schijf van 42 % naar 38%. Hierdoor zou volgens het kabinet de lastenverzwaring wat minder worden.

Wanneer u als verzekerde dit jaar wil overstappen van zorgverzekeraar dan kan dit de komende weken. De premies zullen binnenkort bekend gemaakt worden waarna de Nederlandse inwoners gemakkelijk kunnen overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Benieuwd welke zorgverzekering het beste bij u past? Neem dan eens deel aan onze zorgvergelijker.

Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige en verbetermanager binnen de zorg. "Sinds het begin van de website hebben wij gekeken hoe we het zo eenvoudig mogelijk kunnen maken voor de consument om hun weg te vinden in het oerwoud van de verzekeraars." U kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.