Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

besparen op zorg

Nederlandse gemeenten besparen kosten binnen de zorg dankzij participatie burgers

28 okt 2013

Koning Willem-Alexander gaf het al tijdens de troonrede aan - we zijn op weg naar een participatiemaatschappij. Waar voorheen Nederland een verzorgingsstaat was, is Nederland nu, omdat veel zaken niet meer betaalbaar blijken te zijn, op weg om een participatiemaatschappij te worden. De Nederlandse gemeenten hebben al het startsein ingeluid en vragen aan haar inwoners om ook zelf met oplossing te komen rondom de zorgverzekering.

De eerste resultaten die door de Nederlandse gemeenten zijn geboekt, liegen er niet om. Meer dan honderd gemeenten hebben ingestemd om een nieuwe manier van werken te hanteren. Wanneer een inwoner bij de gemeente aanklopt voor zorg, wordt er een vervolgafspraak gemaakt waarbij gekeken wordt hoeveel de inwoner in eerste instantie zelf kan regelen.

Alhoewel bij het aankondigen van deze maatregelen er veel kritiek was op deze handelswijze, blijkt na onderzoek dat de gemeenten die deze maatregelen hanteren gemiddeld zo'n 10% minder aan zorg uitgeven. Bij elkaar besparen deze gemeenten op jaarbasis ongeveer 100 miljoen euro. Als iedere gemeente in Nederland overstapt naar deze handelswijze, kan er jaarlijks 200 miljoen euro bespaard worden.

Op het eerste gezicht lijken de inwoners ook geen problemen te hebben met de nieuwe regeling. Volgens het ministerie van Volksgezondheid moet er op alle fronten bezuinigd worden om de kosten binnen de zorg in bedwang te houden. De zorgverzekeraars spelen een grote rol in het bezuinigen in de zorg maar ook de andere partijen moeten een duit in het zakje doen. Er werd eerder al aangekondigd dat een deel van de verantwoordelijkheden naar de gemeenten overgeheveld zou worden.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.