Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Nederlandse Zorgautoriteit

Nederlandse zorgpremies zijn onnodig hoog

16 mrt 2014

De zorgpremies in Nederland zijn volgens de NZa onnodig hoog. De waakhond stuurde een brief naar het kabinet met daarin aanbevelingen voor het beteugelen van de zorgpremie.

In de brief suggereert de NZa onder andere om zorgverzekeraars niet langer meer te verplichten om behandelingen en geneesmiddelen bij zorgaanbieders te vergoeden waarmee geen contract is afgesloten. Momenteel compenseren zorgverzekeraars gemiddeld nog altijd 75 - 80% van de tarieven van deze behandelingen en geneesmiddelen.

De NZa is van mening dat het niet nuttig is voor zorgverzekeraars om de rekeningen van alle aanbieders in een bepaalde regio te vergoeden. Volgens de autoriteit wordt op deze manier verkwisting binnen de zorg tegen gegaan omdat patiënten geforceerd worden om een keuze te maken bij welke zorgaanbieder zij zorg afnemen. Ook verwacht de instantie dat aanbieders van zorg betere zorg zullen leveren om zo een contract veilig te stellen.

Omdat zorgverzekeraars de zorgplicht moeten naleven, kunnen zij niet zomaar er voor kiezen om behandelingen niet te vergoeden. Na een wijziging in de wet zal dit echter wel mogelijk zijn. Er is inmiddels al een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer. 

Als dit wetsvoorstel geaccepteerd wordt en ook door de Eerste Kamer heen komt dan hebben zorgverzekeraars de mogelijkheid om enkel een naturapolis aan te bieden. Momenteel bieden zorgverzekaars enkel een restitutiepolis of beide polissen aan. De naturapolis is echter niet populair. Veel Nederlanders hechten veel waarde aan de mogelijkheid zelf te kiezen waar zorg afgenomen wordt.

 

Bron: Nederlandse Zorgautoriteit

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.