Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Nipt test, test op down

Nieuwe Down-test: wat is het en wat is de vergoeding?

3 apr 2014

Na een positief advies van de gezondheidsraad besloot minister Schippers van Volksgezondheid al in december 2013 dat zwangere vrouwen vanaf 1 april 2014 een nieuwe bloedtest kunnen laten uitvoeren waarmee het syndroom van Down kan worden vastgesteld.

De NIPT-test is een veiligere bloedtest om vast te stellen of een ongeboren kind het Downsyndroom heeft. De test heeft als voordeel boven de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie dat er geen risico is op een miskraam.

Verhoogd risico

Inmiddels kunnen vrouwen die in verwachting zijn de nieuwe test laten uitvoeren in acht verschillende universitair medische centra in Nederland. Zwangere vrouwen die een verhoogd risico hebben om een kind ter wereld te brengen met een ernstige erfelijke aandoening, zoals het syndroom van Down, krijgen toegang tot de test.

NIPT-test

NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. Bij deze test wordt er een buisje bloed afgenomen van de zwangere vrouw. Tijdens de analyse van het bloed kan het DNA van het ongeboren kind worden geanalyseerd. Daaruit wordt vervolgens duidelijk of het ongeboren kind het Down-syndroom heeft, of de minder vaak voorkomende syndromen van Edwards en Patau. Er is, anders dan bij de vruchtwaterpunctie en vlokkentest, geen verhoogd risico op een miskraam.

Combinatietest

Vrouwen die zwanger zijn hebben in de 11e tot 13e week van hun zwangerschap de keuze om een zogenoemde combinatietest te doen. Tijdens een combinatietest wordt een nekplooimeting gedaan via een echo en een bloedtest. De uitslag geeft de kans weer op een kind met het Downsyndroom. Gemiddeld is deze kans 1:200. Is de kans in de uitslag hoger dan wordt er gesproken over een positieve combinatietest. Vervolgens kan de zwangere vrouw ervoor kiezen om voor meer zekerheid een vlokkentest of vruchtwaterpunctie te laten doen. Echter eindigt 1 op de 200 zwangerschappen na deze testen in een miskraam. Vanaf 1 april 2014 mogen er acht academische ziekenhuizen in Nederland de NIPT-test uitvoeren bij vrouwen met een positieve combinatietest. Ongeveer 5% van de combinatietesten heeft een positief resultaat. Deze vrouwen zouden dus in aanmerking komen voor een NIPT-test. Overigens blijkt dat in 90% van de gevallen er geen sprake is van een kind met het Downsyndroom.

Vergoeding NIPT-test

Inmiddels is er ook meer bekend over de vergoeding van de NIPT-test. Zwangere vrouwen met een verhoogd risico op een kind met het syndroom van Down krijgen de kosten van de test volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

 

Bron: RTL Nieuws

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.