Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Nieuwe medicijnen basispakket altijd door keuring!

Nieuwe medicijnen basispakket altijd door keuring!

24 mei 2018

Nieuwe geneesmiddelen in het basispakket, we kennen allemaal nog de berichten vorig jaar over het medicijn voor taaislijmziekte: “Orkambi”, welke een geruime periode het nieuws heeft gehaald omdat de toenmalige minister Schippers deze had afgekeurd op basis van de prijs. Wat resulteerde was een lange onderhandelingsstrijd waarbij uiteindelijk de fabrikant en de minister akkoord zijn gegaan met een nog steeds onbekende prijs per behandeling. Ook bepaalde kankermedicijnen waarvan de bedragen voor de behandeling soms tot wel honderdduizend euro lopen raakten geregeld in de publiciteit.

Nieuwe medicatie nu eerst door keuring

Vanaf dit moment geldt er een nieuwe regeling voor alle medicatie met een totaalprijs van boven de 40 miljoen euro per jaar. Dit kunnen dure medicatie betreffen maar ook relatief goedkope middelen die door grote groepen gebruikt worden. Door deze “keuring” in te stellen is het overigens niet de bedoeling dat de toegang tot deze middelen op de markt vertraagd zal wrden maar het is aan de fabrikant om dus spoedig te starten met de onderhandelingen met de huidige minister van Zorg: Bruno Bruins. Deze zal de onderhandelingen starten en prijsafspraken maken met de fabrikanten, om te voorkomen dat bepaalde middelen voor woekerprijzen op de markt komen.

Patiëntenfederatie Nederland

De federatie reageert ook op deze nieuwe regels en hopen dat de medicatie al wel beschikbaar zal worden gesteld voor de personen die dit echt nodige hebben. Ook pleitten ze voor het vergroten van de capaciteit om de onderhandelingen te starten om deze ook weer zo spoedig mogelijk met succes af te ronden.

Zorgkosten besparen

Uiteindelijk is het allemaal in het belang van iedereen dat er goede onderhandelingen plaats vinden over de kosten van deze medicatie. De kosten van medicijnen zijn namelijk fors gestegen de afgelopen jaren en nemen een groot deel van het budget van de zorgpremie in beslag. Dergelijke afspraken kunnen leiden tot een stabieler verloop van de premie waarvan iedereen verwacht dat deze voor de zorgverzekering 2019 fors zullen stijgen. De reden hiervan is dat vele verzekeraars grote delen van de reserves al hebben verbruikt om de zorgpremie te verlagen de afgelopen jaren. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, blijf ons volgen! Vanaf 12 november zullen de prijzen van de verzekeraars weer bekend zijn en kunt u kijken welke zorgverzekering het beste bij u past, dit kunt u doen middels onze zorgvergelijker op de pagina zorgpremie vergelijken

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.