Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

medicijnen

'No cure, no pay? bij medicijnen

1 sep 2012

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft gisteren een advies aan Minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, gestuurd. Indien een medicijn goed werkt voor patiënten  dan kan de zorgverzekering deze vergoeden, indien echter het middel niet werkt bij de betreffende dan zou de fabrikant de kosten moeten vergoeden, zo luidt het advies.

Dit is nu gebeurd bij het geneesmiddel omalizumab (Xolair), welke voorgeschreven wordt ter behandeling van ernstige astma. Drie op de tien patiënten heeft geen baat gehad bij dit geneesmiddel, dit is 16.000 euro per jaar per patiënt. Deze kosten zouden volgens het CVZ op de fabrikant verhaald moeten worden. Na overleg met de patiënten, longartsen en fabrikant Novartis, heeft CVZ dit advies opgesteld.
 

Indien de minister het advies opvolgt, zou het de eerste keer zijn dat een behandelingsvergoeding in verband staat met het resultaat van het medicijn. Een woordvoerder van het College liet weten dat er daarna afspraken over andere geneesmiddelen gemaakt kunnen worden. De verwachting is dat CVZ een besparing van 1 tot 2 miljoen euro zal hebben.


Eerder deze maand kwam het CVZ onder felle kritiek te staan van patiëntenverenigingen en de Tweede Kamer. Het College stelde dat vergoeding van dure medicijnen voor de ziekten Pompe en Fabry, niet meer vergoed dienen te worden daar de prijs niet opweegt tegen de gezondheidswinst.

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.