‘No cure, no pay? bij medicijnen

No cure no pay

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft gisteren een advies aan Minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, gestuurd. Indien een medicijn goed werkt voor patiënten  dan kan de zorgverzekering deze vergoeden, indien echter het middel niet werkt bij de betreffende dan zou de fabrikant de kosten moeten vergoeden, zo luidt het advies.

Dit is nu gebeurd bij het geneesmiddel omalizumab (Xolair), welke voorgeschreven wordt ter behandeling van ernstige astma. Drie op de tien patiënten heeft geen baat gehad bij dit geneesmiddel, dit is 16.000 euro per jaar per patiënt. Deze kosten zouden volgens het CVZ op de fabrikant verhaald moeten worden. Na overleg met de patiënten, longartsen en fabrikant Novartis, heeft CVZ dit advies opgesteld.
Indien de minister het advies opvolgt, zou het de eerste keer zijn dat een behandelingsvergoeding in verband staat met het resultaat van het medicijn. Een woordvoerder van het College liet weten dat er daarna afspraken over andere geneesmiddelen gemaakt kunnen worden. De verwachting is dat CVZ een besparing van 1 tot 2 miljoen euro zal hebben.

Eerder deze maand kwam het CVZ onder felle kritiek te staan van patiëntenverenigingen en de Tweede Kamer. Het College stelde dat vergoeding van dure medicijnen voor de ziekten Pompe en Fabry, niet meer vergoed dienen te worden daar de prijs niet opweegt tegen de gezondheidswinst.

Last Updated on 15 januari 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.