Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

hoorapparaat uit het basispakket

NVAB: Haal gehoorapparaten uit het basispakket

15 sep 2013

Het NVAB heeft het voorstel geopperd om gehoorapparaten uit het basispakket te schrappen. Momenteel wordt de aanschaf voor een gehoorapparaat vergoed in het basispakket. De suggestie van het NVAB komt naar aanleiding van een uitnodiging van het ministerie van Volksgezondheid aan partijen binnen de zorg om zelf met ideeën te komen om meer te bezuinigen.

Het NVAB stelt dat door het schrappen van de vergoeding van gehoorapparaten er niet alleen geld bespaard wordt maar er ook meer keuze komt. Momenteel worden alleen de goedkopere gehoorapparaten door zorgverzekeraars vergoed. Hierdoor is de selectie vrij klein tenzij de consument bereid is om flink in de buidel te tasten. 

Het NVAB is ook van mening dat de afname van het auditief vermogen door de ouderdom wellicht vervelend is maar niet een extreem grote impact heeft op de kwaliteit van iemand's leven. De instantie vraagt zich dan ook af of deze apparaten in het basispakket thuishoren omdat deze behoorlijk specifiek zijn.

Het ondernemers binnen het NVAB hebben zelf ook baat bij de suggestie. De gehoorapparaten die momenteel het meest in trek zijn, zijn de gehoorapparaten die door de zorgverzekeraars vergoed worden. Zorgverzekeraars kopen deze toestellen massaal in zodat deze voor een zo'n laag mogelijke prijs kunnen worden aangeboden. Wanneer de vergoeding komt te vervallen, heeft het voor de zorgverzekeraars geen zin meer om de toestellen in te kopen. Hierdoor gaan de marges op gehoortoestellen flink omhoog.

Belangenorganisaties voor mensen met gehoorproblemen hebben hun afkeur geuit. Zij geven aan dat een gehoorapparaat voor mensen met auditieve problemen belangrijk is voor het in stand houden van een normaal sociaal leven. Zonder gehoorapparaat zullen veel mensen, met name ouderen, erg eenzaam worden. Daarnaast heeft de 65+ groep de afgelopen twee jaar al flink moeten inleveren op financieel gebied, straks dan ook nog op het gebied van gehoor? 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.