Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Patientcam de oplossing?

Patientcam de oplossing?

9 dec 2011

De zorgkosten blijven maar stijgen. Dat komt mede doordat de ziekenhuizen per patiënt meer 'Diagnose Behandel Combinaties' (DBC's) doorberekenen aan de zorgverzekeraars. Per 1 januari gaan er 30.000 van deze 'DBC’s' veranderd worden in 'DBC Op weg naar Transparantie' (DOT'). De intentie van 'DOT' is meer openheid geven naar de zorgverzekeraars, als het gaat om de uitgevoerde behandeling en de methoden die gebruikt zijn bij de patiënt. Dit gebeurt door geavanceerde software waaraan voldaan moet worden om de instelling 'DOT proof' te maken.

De vraag is: 'is dit voldoende?' De laatste jaren is er voor meer dan een miljard euro aan dubbele kosten gedeclareerd door artsen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen. De komst van de 'patiëntcam' is mogelijk de oplossing om dubbele declaraties te voorkomen. De 'patiëntcam' is een onopvallende camera welke bij wijze van steekproef kan worden meegegeven aan een patiënt. De kwaliteit van ziekenhuizen kan zo worden geobserveerd en er kan worden gezien of de behandelmethoden die worden gedeclareerd ook daadwerkelijk hebben plaats gevonden. Door het tegengaan van verkeerde registratie kan voorkomen worden dat de zorg onnodig steeds duurder wordt.

Zorgverzekeringwijzer.nl heeft onderzoek gedaan naar beleving van prijsstijging van zorgverzekeringen onder consumenten. Een groot aantal van de ondervraagden (zo’n 80%) vindt het belangrijk dat er extra middelen beschikbaar komen, om ongeoorloofd declaratiegedrag van zorginstellingen tegen te gaan. De helft van deze mensen ziet de 'patientcam' als aanvulling op de huidige veranderingen. Meer dan 60% ziet het verkeerd inzetten van middelen als de oorzaak van de stijgende zorgkosten. 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.