Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

toestemming medische gegevens

Patiënten regie over medische gegevens

22 apr 2014

Patiënten moeten de regie krijgen over hun eigen medische gegevens. Zo zouden zij zelf moeten beslissen welke hulpverleners op welk moment hun patiëntdossier kunnen inzien.

Op initiatief van de Stichting Bescherming Burgerrechten en Stichting Privacy First is een internetcampagne gestart voor medische privacy. Op de website www.specifieketoestemming.nl kunt u een brief downloaden om aan bijvoorbeeld uw huisarts of apotheker te sturen. Hierin staat vermeld welke medische gegevens van u gedeeld mogen worden.

Specieke toestemming

Momenteel biedt het huidige systeem uw arts geen mogelijk om te bepalen wat er gedeeld wordt en met wie. Wanneer u instemt met de deelname kunnen op termijn vele duizenden zorgverleners in Nederland uw dossier bekijken. Daarom pleit de stichting voor specifieke toestemming, zodat alleen die medische gegevens worden uitgewisseld die nodig zijn voor uw situatie. U kunt u arts informeren dat u geen generieke toestemming wilt geven. Door middel van het versturen van de zeggenschafsbrief vraagt u uw arts of apotheker om te zorgen voor specifieke teostemming. 


Niet tegen inzage medische gegevens

Volgens de woordvoerder van de Stichting Privacy First zijn zij niet tegen het delen van medische gegevens. “Maar nu geeft een patiënt eigenlijk carte blanche want hij of zij heeft er geen enkel benul van dat misschien wel duizend zorgverleners hun gegevens kunnen bekijken.”

Bron: Skipr

 

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.