Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

PGB beperking zal niet leiden tot besparing

PGB beperking zal niet leiden tot besparing

19 mrt 2013

Bekend is geworden dat in 2014 de mensen die minder dan tien uur zorg in de week nodig hebben hun persoonsgebonden budget (pgb) zullen verliezen. De groep die door deze 10-uursgrens wordt geraakt bestaat uit 42.000 mensen en er is gebleken dat het merendeel van deze groep geen gepaste vervangende zorg kan vinden bij andere instellingen.

De belangenorganisatie Per Saldo heeft een enquête gedaan onder zeshonderd mensen van deze groep van 42.000 personen. Hieruit is naar voren gekomen dat het 84 procent niet is gelukt een passende zorgoplossing te vinden bij instellingen. Zij krijgen nee op het rekest.

Per Saldo meldt onder andere dat het kabinet door deze maatregel geld wil besparen, maar dit is volgens hen een misvatting. Uiteindelijk zal het kabinet juist een stuk duurder uit zijn en dit zit als volgt; als mensen er al in slagen zorg te vinden bij een instelling, dan is deze vorm van zorg vele malen duurder dan de zorg die met een persoonsgebonden budget werd gerealiseerd. Dit komt dus neer op duurdere zorg, die vaak niet op het gewenste moment kan worden gegeven en die ook vaak niet werkt.

Het betreft namelijk in de meeste gevallen mensen met psychiatrische beperkingen, denk hierbij aan bijvoorbeeld lichtelijk verstandelijke beperkingen, autistisch spectrum stoornissen en niet-aangeboren-hersenletsel. Juist deze groepen hechten zich volgens Per Saldo aan een vaste begeleider omdat ze vaak moeite hebben met veranderingen. Bij zorginstellingen is het vaak lastig om steeds dezelfde begeleider in te schakelen, iets wat wel georganiseerd kan worden met een persoonsgebonden budget. Per Saldo doet dan ook een beroep op het kabinet om de 10-uursgrens te schrappen.

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.