Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Zorgkostenfonds

Proef met zorgkostenfonds voor slachtoffers eerwraak

20 mrt 2013

De Minister van Volksgezondheid, Edith Schippers (VVD), bracht dinsdag jl. de Tweede Kamer op de hoogte van de zorgkostenfonds proef. De proef gaat dit jaar van start en houdt in dat mensen die ernstig bedreigd worden of slachtoffer zijn van eerwraak hun zorgkosten betaald zullen krijgen uit een speciaal fonds.

Hierdoor blijven de slachtoffers anoniem en lopen zij geen risico om opgespoord te worden door mensen die kwaad in de zin hebben. Deze doelgroep krijgt een speciaal registratienummer (als ze zich kwalificeren als ‘ernstig bedreigd’ volgens het OM). Vervolgens zorgt de zorgverlener ervoor dat de factuur van de verleende zorg naar de Nationale Politie wordt gestuurd en niet naar de zorgverzekeraar. De Nationale Politie dient dan elk half jaar een totaal rekening van al deze mensen in bij het CVZ (het College voor Zorgverzekeraars) en de betaling vindt dan tussen deze partijen plaats.

Schippers heeft de intentie de wet in 2014 in gebruik te laten nemen, vandaar dat ter voorbereiding de pilot nu is gestart. Deze zal doorlopen tot eind 2013.

Het fonds is opgezet omdat justitie en zorginstellingen meldingen hadden gemaakt bij Schippers omtrent de problemen met facturen voor de personen die ernstig bedreigd worden. Het was zelfs zo dat enkele instellingen uit angst dat gegevens werden gelekt helemaal geen facturen meer verzonden.

Helaas was het namelijk zo dat bedreigde politici, eerwraakslachtoffers en slachtoffers van loverboys konden worden getraceerd via werknemers van zorgverzekeraars door bijvoorbeeld familieleden die informatie opvragen. Zelfs wanneer deze bedreigde mensen expliciet geregistreerd staan met behulp van het ‘geheimhoudingsvinkje’ ging dit het lekken van informatie niet tegen, aldus Schippers. Met de oprichting van dit fonds probeert zij dit te ondervangen.

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.