Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

risicoselectie zorgverzekeraars

Risicoselectie binnen de zorgverzekeringen?

5 feb 2016

Afgelopen week melden diverse bronnen waaronder Zorgvisie en Skipr dat de Nederlandse Zorgautoriteit een vermoeden heeft van risicoselectie bij de zorgverzekeraars. Risicoselectie wil kortweg zeggen het selecteren van een bepaalde doelgroep op basis van gezondheidsrisico’s.

Zeven verdachte polissen

Uit het onderzoek van de NZa komt naar voren dat zeven van alle polissen aanwijzingen tonen dat ze gesegmenteerd zijn op basis van de gezondheidsrisico’s.  Bij twintig andere polissen heeft men een lichtere verdenking. De Nederlandse Zorgautoriteit gaat dit uitzoeken en verwacht komende zomer de resultaten hiervan te presenteren

Wat is risicoselectie?

Risicoselectie wil zeggen dat de verzekeraar aanstuurt op het winnen van klanten binnen een bepaalde doelgroep waardoor de winst van de verzekeraar hoger uit kan pakken. Een voorbeeld hiervan:

Verzekeraar X stuurt aan op het winnen van HBO/WO studenten, en bieden hen hiervoor een aantrekkelijk pakket met lage kosten. In principe voor iedereen toegankelijk maar indien je geen student bent sluit je deze toch vaak niet af want je hebt dan het idee ik ben geen HBO of WO student dus dat kies je niet, dat zit niet in ons.  Nu zal je denken, wat is dan de achterliggende gedachte? Het is namelijk vaak zo dat de student op kamers woont in een minder gestelde wijk, deze bewoners worden aan de hand van postcodes gecompenseerd door de verzekeraar want minder inkomen betekent vaak meer gebruik van zorg. Ook hebben de studenten vaak geen inkomen, geen inkomen is ook een criteria om in aanmerking te komen voor compensatie want over het algemeen maken mensen zonder inkomen meer gebruik van de zorg. De student, vaak jong vitaal en hoog opgeleid, gaat helemaal niet vaak naar de huisarts en woont daar omdat ze simpelweg niet meer geld hebben maar zeker niet vaker naar de huisarts of ziekenhuis gaan. Een verkeerde beredenering dus, de minister heeft al aangegeven hier op korte termijn naar te gaan kijken en de verevening van het systeem meer plaatsen op patiënten met chronische problemen.

Solidariteitsprincipes van de zorgverzekering

Een verzekering is opgebouwd uit het solidariteitsprincipe, de een betaald voor de ander en zo werkt het al jaren. Echter als we het op een verkeerde manier gaan uitbuiten door een risicoselectie van de zorgverzekeraars dan zal hier snel een wankele verhouding komen tussen deze consumenten die zich binnen de zorgverzekeraars bevinden. Wat dan weer nadelig is voor enkele verzekeraars en waardoor de prijzen van de zorgpremie weer zullen gaan stijgen.

Ook hier doet minister Schippers onderzoek naar en de verwachting is dat we komende zomer meer informatie hebben over de fout binnen dit vereveningssysteem.  

 

 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.