Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

schippers hielp oogziekenhuis

Schippers hielp mogelijk Oogziekenhuis aan 1,25 miljoen

28 apr 2014

Het dossier van klokkenluider Arthur Gotlieb wordt pijnlijker voor minister Edith Schippers (VWS). NOS en het NRC Handelsblad onthulden dat de minister in 2012 druk uitoefende op de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om het Oogziekenhuis in Rotterdam toch extra financiële ruimte toe te kennen. Het budget werd uiteindelijk opgehoogd met 1,25 miljoen euro.

Volgens de NRC en NOS is het handelen van de minister in strijd met de eigen regels. Deze stellen dat het ministerie zich niet mag bemoeien met de taakuitvoering van de Nederlandse Zorgautoriteit als het om individuele gevallen gaat. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in een reactie laten weten dat de NZa uiteindelijk zelf de beslissing heeft genomen om het budget te verhogen. In de Tweede Kamer is verbolgen gereageerd en diverse partijen hebben minister Schippers gevraagd om duidelijkheid te geven.

Governance-vragen

Het gaat in deze kwestie niet alleen om een juridisch-bestuurlijk probleem maar ook vanuit governance-oogpunt. De raad van toezicht van het Oogziekenhuis heeft qua samenstelling een sterke VVD-achtergrond. Ook de aanwezigheid van Eureko-topman Jeroen van Breda Vriesman roept vragen op. Eureko is het moederbedrijf van zorgverzekeraar Achmea die voor het Oogziekenhuis een belangrijke partner is.

Reactie Oogziekenhuis

Het Oogziekenhuis laat in een reactie weten afstand te nemen van de berichtgeving. Het ziekenhuis stelt dat de NZa de juiste beslissing heeft genomen toen die besloot extra financiering toe te kennen. Het ziekenhuis ontkent nog bevestigt tegenover Skipr dat leden van zijn Raad van Toezicht zijn ingezet om te lobbyen bij het ministerie van VWS.

Kamer wil onderzoek niet afwachten

De Kamer wil niet wachten op een onderzoek dat wordt gedaan naar de Nederlandse Zorgautoriteit. Minister Schippers gaf begin april opdracht voor een onafhankelijk onderzoek toen duidelijk werd dat een NZa-medewerker begin dit jaar zelfmoord had gepleegd. Klokkenluider en wijlen Arthur Gotlieb stelde de zorgvuldigheid en de wijze waarop werd omgegaan met vertrouwelijke informatie binnen de NZa aan de orde. Volgens GroenLinks moet de onderzoekscommissie ook de rol van het ministerie meenemen in het onderzoek.


Bron: Skipr

Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige en verbetermanager binnen de zorg. "Sinds het begin van de website hebben wij gekeken hoe we het zo eenvoudig mogelijk kunnen maken voor de consument om hun weg te vinden in het oerwoud van de verzekeraars." U kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.