Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

preventie gezondheidszorg

Slechte preventie kost Nederland slachtoffers

4 apr 2013

Het slechte preventiebeleid van Nederland kost ons jaarlijks vijfduizend slachtoffers. Dit is de conclusie van een onderzoek dat is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat diverse Europese landen met elkaar vergelijkt.

Op de ranglijst van preventief gezondheidsbeleid neemt Nederland de vijfde plaats in. De vier Scandinavische landen gaan ons voor.  Zweden voert de kop van de ranglijst aan. Zwakke punten voor Nederland zijn volgens het onderzoek de matige cijfers over voeding, tabak en alcohol.

Tijdens het onderzoek, dat werd gehouden door Johan Mackenbach (Erasmus MC) en een Britse collega, kwam naar voren dat Nederland het op gebied van longkanker slecht doet.  In Zweden sterven in totaal 55 procent minder (3700) mensen aan kanker ten opzichte van Nederland.  Dit komt omdat er in Nederland altijd meer is gerookt dan in andere landen. Daar krijgen we nu de rekening voor gepresenteerd. Volgens Mackenbach komt dit omdat het antirookbeleid in Nederland nog niet optimaal fungeert.

Ook op gebied van borstkanker scoort Nederland een stuk minder dan de Zweden. Hier sterven 950 vrouwen meer per jaar aan borstkanker. Oorzaak hiervan is volgens de onderzoekers dat de screening op borstkanker veel later is ingevoerd. En tot slot vallen er in Nederland in het verkeer 188 doden meer dan in Zweden. Dit komt omdat in Zweden verkeersovertreding harder worden aangepakt.

Toch zijn er ook terreinen te melden waar Nederland wel goed presteert. Zo is de gezondheidszorg voor jeugd, de bloeddruk en de luchtverontreiniging wel ruimschoots in orde.

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.