Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

bijdrage seniorenzorg

Staatssecretaris Van Rijn wil dat zorgverzekeringen eigen bijdrage mantelzorg opnemen in contract

20 aug 2013

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Martin van Rijn, zou graag willen dat zorgverzekeraars in contracten opnemen dat er een eigen bijdrage gevraagd wordt van familieleden en de verzekerde indien zij niet bereid om mantelzorg te verlenen. Van Rijn wilt daarnaast dat zorgverzekeraars bij het inkopen van zorg rekening houden met de mogelijkheden van mantelzorg. Volgens de staatssecretaris moeten zorgverzekeraars ervoor zorgen dat verzekerden die mantelzorg bieden en/of geregeld hebben, een betere uitgangspositie moeten hebben.

De staatssecretaris heeft ter bevestiging van zijn oordeel over mantelzorg een project uit laten voeren door zorginstantie Vierstromen. Het doel van dit project was om te zien of familieleden of vrienden bereid waren om maandelijks vier uur mantelzorg te leveren aan de patiënt en andere patiënten in het verzorgtehuis. In totaal deden 103 patiënten en hun familie aan het project mee. 

Acht van de tien vrienden en familie van patiënten gingen direct akkoord met het aanbieden van mantelzorg. Van de overgebleven patiënten bleek uiteindelijk één patiënt van de 103 geen kennissen of familie te hebben die akkoord gingen om mantelzorg te verlenen in het verzorgtehuis.

Nadat het project tot een einde was gekomen, deed de leiding van Vierstroom onderzoek naar de tevredenheid van de bewoners. Uit dit onderzoek dat de bewoners van de drie verzorgtehuizen meer tevreden en gelukkiger waren nadat de kennissen en familieleden mantelzorg kwamen verlenen. Ook de patiënten en familieleden zelf die de mantelzorg een maand lang aanboden waren over het algemeen tevreden. De zorginstantie geeft echter wel aan dat deze aanpak niet zal werken in de fysieke zorg en dat de aanwezigheid van de mantelzorgers niet hebben geleid tot minder kosten.

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.