Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Homoseksuele ouderen

Training ten behoeve van omgang met homosexuele ouderen

24 jul 2012

Een training die geheel in het teken staat voor een betere omgang met homoseksuele ouderen? Vanaf komend najaar kunnen alle medewerkers die werkzaam zijn in een zorgcentra hieraan deelnemen. Volgens de organisaties die achter het initiatief zitten is er veel te weinig aandacht voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders die woonachtig zijn in zorgcentra. De organisatoren willen hier daarom snel verbetering in brengen.

De ouderenbond ANBO, het COC, Movisie en kenniscentrum Vilans hebben onlangs samen een initiatief genomen voor de training. Volgens deze organisaties zijn 5 tot 10 % van alle bewoners van zorgcentra (ruim 150.000) één van deze voorgenoemde doelgroepen. Voor deze personen is dat niet altijd makkelijk want er zijn nog altijd zeer veel vooroordelen onder de medebewoners en de zorgverleners. Deze doelgroep ouderen krijgen in de zorgcentra vaak te kampen met discriminatie, pesterijen of worden buitengesloten. De training die komend najaar geïntroduceerd wordt moet hierin verandering brengen.

De generatie senioren die momenteel woonachtig zijn in Nederlandse zorgcentra zijn allen opgegroeid in een tijd waarin homoseksualiteit totaal niet bespreekbaar was. Het is daarom ook zeer belangrijk dat het zorgpersoneel van deze zorgcentra dat beseft. De training die wordt aangeboden is dan ook bedoeld om bewustzijn te kweken over de levensgeschiedenis van deze doelgroep ouderen. Daarnaast wordt er in de meeste zorginstellingen ook veel te weinig rekening gehouden met het feit dat er ook ouderen kunnen komen wonen die homo of biseksueel zijn. 'Bij een intake vragen of een oudere een partner heeft in plaats van te vragen of hij of zij getrouwd is geweest, maakt al veel verschil.' Volgens één van de organisaties komen de homo's en lesbiennes vaak nog op oudere leeftijd uit de kast. 'Die zijn vaak getrouwd geweest en hebben kinderen, maar wanneer hun partner overlijdt willen ze toch nog het homo leven in.' 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.