Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Veel geld in de zorg kwijt door marktwerking

Veel geld in de zorg kwijt door marktwerking

17 mei 2013

Sinds de marktwerking anno 2005 geldig is in de zorg, zijn de zorgkosten flink gestegen. Aanvankelijk werd het ingevoerd om de zorgkosten in toom te houden, maar daar is niets van gebleken. Zo worden er nog steeds kosten in rekening gebracht voor dingen niet worden uitgevoerd, stelt bestuurder van het Westfriesgasthuis, Hugo Keuzenkamp.

De hoogte van het bedrag dat ziekenhuizen kregen vóór de invoering van de marktwering in de zorg, lag in de handen van de overheid. De kosten bleven voor 2005 maar stijgende (ongeveer vijf procent per jaar), waardoor de overheid genoodzaakt was om de marktwerking in te voeren. Hiermee zouden, zo werd gedacht, de uitgaven flink teruglopen. Vraag en aanbod moest het nieuwe principe worden. Concurrentie tussen ziekenhuizen zou zorgen voor lagere prijzen. Maar het tegendeel is het geval, zo blijkt nu.

Meer inzicht in de kosten van behandelingen is een belangrijk vereiste om de stijgende zorgkosten aan te pakken. Daarom werd het DBC (diagnosebehandelingscombinatie) in het leven geroepen. In Fabels naar feiten, een rapport dat in 2012 verscheen van de Nederlandse Zorgautoriteit, wordt gezegd dat het invoeren van het DBC goed was tegen het onnodig declareren. Echter: de zorgkosten blijven meer groter worden. Dit komt deels doordat zorgaanbieders de rekeningen flink opkrikken.

De uitwerking van de hoge kosten van deze behandelingen zorgt er dan ook weer voor dat de premies van de zorgverzekering blijven stijgen. 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.