Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding medicinale cannabis

Vergoeding medicinale cannabis door zorgverzekeraar

7 dec 2016

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis stopt per 1 januari 2017 met het vergoeden van medicinale cannabis (mediwiet) aan verzekerden. Verzekerden die in 2016 al aanspraak maakten op deze vergoeding, ontvangen nog tot 1 juli 2017 geld om deze pijnstiller te kunnen bekostigen. De vraag is bij welke zorgverzekeraars je straks in het nieuwe jaar nog wel terecht kunt voor deze pijnstilling.

 

Voor vergoedingen die buiten het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS) vallen – zoals medicinale cannabis – is het Reglement Farmaceutische Zorg opgesteld, maar vanaf 1 januari 2017 valt het gebruik van medicinale cannabis ook niet meer binnen de dekking van de Zorgverzekeringswet. Dit omdat men van mening is dat de positieve uitwerking van medicinale cannabis onvoldoende is bewezen. Hierdoor valt deze pijnstilling nu ook buiten het Reglement Farmaceutische Zorg en kiezen veel zorgverzekeraars ervoor om het helemaal niet meer te vergoeden. Toch is voor veel huidige gebruikers dit medicijn niet meer weg te denken.

 

Medicinale cannabis kan bijdragen aan de verlichting van pijn en spasmen bij MS-patiënten of mensen met ruggenmergschade. Ook is het werkzaam bij klachten zoals gewichtsverlies, misselijkheid en braken bij bijvoorbeeld kanker- en aidspatiënten en wordt het ingezet bij het syndroom van Gilles de la Tourette. Naast het verminderen van pijn kan cannabis ook een ontspannende werking hebben. Denk aan patiënten die bijvoorbeeld te maken hebben met slapeloosheid. Medicinale cannabis speelt dus geen rol bij de genezing van betreffende aandoeningen, maar kan wel bijdragen aan het verminderen van klachten.

 

Ondanks dat veel mensen gebaat zijn bij het gebruik van medicinale cannabis, zijn er weinig zorgverzekeraars die deze vorm van pijnstilling dus nog vergoeden en ook zorgverzekeraar Zilveren Kruis stopt hier vanaf 2017 mee. Zilveren Kruis haalt de vergoeding zowel uit de basis- als uit de aanvullende verzekering. Voor patiënten kan het daarom een oplossing bieden om over te stappen naar een andere zorgverzekering.

 

Zorgverzekeraars zoals ONVZ, Stad Holland en VVaa blijven deze pijnstiller namelijk wel vergoeden en ook Delta Lloyd biedt met de aanvullende module ‘Delta Lloyd Top’ voor €147,80 per maand bovenop de basisverzekering een 100% vergoeding voor geneesmiddelen die buiten het Reglement Farmaceutische Zorg vallen, waaronder medicinale cannabis. Tot slot worden er ook bij de aanvullende verzekeringen ‘Top’ van Salland ZorgDirect (maximaal €450,- per jaar) en ‘Compleet’ van PNOZorg (maximaal €600,- per jaar) nog medicijnen buiten het Reglement Farmaceutische Zorg vergoed.

 

Toch is het altijd verstandig om van tevoren even naar de desbetreffende zorgverzekeraar te bellen om na te vragen of een vergoeding van medicinale cannabis ook onder hun Buiten Reglement Farmaceutische Zorg valt en hoeveel deze vergoeding betreft. Aangegeven wordt dat online gegevens nog geen garantie geven dat men ook daadwerkelijk overgaat op een vergoeding. 

 

Cannabis - oftewel wiet - die door de apotheek wordt verstrekt is bedoeld als medicijn en wordt ook wel medicinale cannabis (of mediwiet) genoemd. In de apotheek zijn er vier soorten medicinale cannabis, die verschillen in sterkte en samenstelling. Welke soort het meest geschikt is, hangt af van de klachten. Omdat medicinale cannabis aan strenge kwaliteitseisen moet voldoen, is deze pijnstiller niet te vergelijken met de cannabis uit een coffeeshop. 

Anne van Hout

Anne van Hout, werkt als freelance journalist - heeft als doel om elke consument zo goed mogelijk te informeren door nieuwsberichten rondom zorgverzekeringen voor een ieder toegankelijk te maken.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.