Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Verschil inkomen toekomstbeeld zorgverzekering?

Verschil inkomen toekomstbeeld zorgverzekering?

9 jan 2013

Het CPB (Centraal Planbureau) heeft, naar aanleiding van een onderzoek, bekend gemaakt dat een kleiner basispakket of een hoger eigen risico in de zorg, de druk van de ketel zou halen inzake de solidariteit en de stijgende zorgkosten.

Men komt tot deze conclusie omdat er is geconstateerd dat mensen met een hoger inkomen doorgaans minder geld aan zorg besteden maar wel met een hogere premie voor de zorgverzekering te maken hebben. De lagere inkomensklasse doet een veel groter beroep op zorg, er kan gesteld worden dat dit circa 30 tot 40% van hun inkomen vergt. Voor de toekomst ziet het CPB dit oplopen naar een 60 tot 70%. De gemaakte kosten voor deze zorg worden grotendeels betaald door mensen met een hoger inkomen, circa 50% gaat naar de zorguitgaven voor de lagere inkomensklasse. Ook de zorgkosten zullen in de toekomst blijven stijgen, waardoor men bang is dat de solidariteit binnen de zorg zal verdwijnen.

"Als de sterke groei van de gezondheidszorg zich voortzet, kunnen vraagtekens gezet worden bij de wens om voor iedereen gelijke toegang tot zorg te garanderen", aldus het CPB. Daar komt bij dat men, ongeacht welke inkomensklasse, niet het eigen zorgpakket kan kiezen. De hogere inkomens hebben geen keuze voor een uitgebreidere of meer privé behandeling terwijl de lagere inkomensklasse niet kan kiezen voor een soberder zorgpakket.

Vanuit de Tweede Kamer heeft SP-leider Emile Roemer geschokt gereageerd op dit voorstel. ‘Minder zorg in het basispakket zal alleen maar leiden tot grotere verschillen, bepaalde mensen zullen niet de zorg kunnen krijgen die men nodig heeft. Het kan niet de bedoeling zijn dat men straks aan iemands gebit kan zien of men genoeg geld op de bank heeft. Het CPB maakt een grote inschattingsfout, juist de brede opzet van het basispakket zorgt ervoor dat iedereen de zorg krijgt die men verdient wanneer men ziek wordt, de kosten hiervoor worden gedeeld omdat iedereen premie betaalt, aldus Roemer’.

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.