Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

stijging zorgpremie

Verwachting lagere zorgpremie 2014 voorbarige conclusie

27 aug 2013

De verwachting dat volgend jaar de zorgpremie in 2014 opnieuw zullen dalen, is volgens zorgverzekeraars een voorbarige conclusie. Minister Schippers gaf onlangs, na het bekend maken van de winsten van zorgverzekeraars, dat de zorgpremies volgend jaar omlaag zouden gaan als gevolg van de stijging van de winst. Volgens zorgverzekeraars is het te vroeg om nu al te zeggen dat de maandelijkse zorgpremie vanaf volgend jaar omlaag gaat.

Volgens de cijfers van het ministerie van Volksgezondheid heeft de zorgverzekeringsbranche over het jaar 2012 een winst van 1,4 miljard gedraaid. Dit is een verdubbeling van de winst van de branche ten opzichte van het jaar daarvoor. Minister Schippers gaf dan ook tegenover de pers aan dat het vrijwel ondenkelijk is dat de zorgpremie volgend jaar niet zou dalen.

Zorgverzekeraars stellen echter dat deze aanname te voorbarig is en dat er andere factoren een rol spelen bij het bepalen van de maandelijkse premie. Ten eerste geven de zorgverzekeraars aan dat de precieze ziekenhuis kosten van vorig jaar zijn waardoor de winstcijfers nog zeker niet definitief zijn.

Een andere reden is het feit dat zorgverzekeraars vrezen dat zij volgend jaar extra verantwoordelijkheden toegeschoven gekregen waardoor de kosten die zorgverzekeraars maken, zullen stijgen. Zorgverzekeraars geven dan ook aan dat zij pas meer zekerheid hebben na Prinsjesdag. Op Prinsjesdag worden namelijk alle hervormingen van het kabinet voor het komende jaar aangekondigd.

De zorgverzekeraars stellen daarnaast dat een deel van de winst over 2012 al teruggegeven is aan hun klanten in de vorm van een verlaging van de maandelijkse zorgpremie van dit jaar. Het is mogelijk dat de maandelijkse zorgpremie ook volgend jaar zal dalen maar dit mag op dit moment volgens de zorgverzekeraars zeker niet aangenomen worden. De meeste zorgverzekeraars verwachten zelfs dat de maandelijkse premie volgend jaar waarschijnlijk hetzelfde zal blijven.

Zorgverzekeraars waarschuwen klanten daarnaast alvast dat dankzij de hervormingen die besloten zijn voor 2015 de maandelijkse premie vanaf dat jaar definitief zal stijgen. Vanaf 2015 zullen een aantal zaken die momenteel onder het AWBZ vallen komen te vervallen.

bron: Financiele dagblad

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.