Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

vergoeding verzekeraars

Verzekeraars vergoeden minder dan ze zeggen!

5 mrt 2018

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is een onderzoek gestart naar aanleiding van een onderzoek van stichting Zorghuis. Zij bekeken de vergoedingen die de zorgverzekeraars betalen voor niet gecontracteerde zorg, bij de zogeheten natura en budgetpolissen. Hieruit blijkt dat de verzekerden honderden tot duizenden euro’s missen.

Het gemiddelde tarief is altijd minder

Wij schreven er een aantal jaren geleden al over, toen de budgetpolis in opkomst kwam met de titel: verbied de budgetpolis. Hieruit bleek al dat de consumenten veelal teveel betalen voor een bepaalde behandeling, want de polis zegt, wij vergoeden 75% van de marktconforme tarieven. Maar daar komt het leuke, wie bepaalt wat deze tarieven zijn? Juist de verzekeraars zelf! Dus heb je een natura of een budgetpolis, welke tot 75% vergoed, dan kan dit je ten tijde van een operatie of behandeling, waarbij spoed is geboden soms bedrogen uitkomen. Nu blijkt uit het onderzoek dat dit probleem ook veelal speelt bij de fysiotherapeuten, GGZ-instellingen en logopedie. Hier worden met regelmaat maar de helft van de kosten betaald aan de verzekerden, een forse financiële tegenvaller!

De NZa gaat nu starten met het onderzoek naar deze tarieven en de uitkomsten hiervan zullen spoedig volgen. Echter lijkt het ons een goede zaak dat er minimale tarieven worden opgesteld, waar een verzekeraar aan moet voldoen. Hierdoor schep je meer transparantie, indien je gebruik maakt van een behandeling, en weet je wat de eventuele kosten hiervoor zullen zijn.

Het gevolg van de niet gecontracteerde zorg en de hoge rekeningen, zijn dan ook, dat de verzekerden alleen gebruik maken van de gecontracteerde zorgverleners, die wel een contract hebben met de verzekeraar. Echter hoor je van deze groep ook juist weer dat zij onder druk worden gezet door de verzekeraars om lagere prijzen te accepteren, omdat ze anders geen contract krijgen met deze. Een zeer zorgelijke situatie wat ons betreft, waar wij graag snel duideijkheid over hebben. Wij zullen je op de hoogte houden over de uitkomsten van dit onderzoek.

Kies zeker geen budgetpolis

Ons advies zal dan ook altijd blijven, betaal liever een paar euro meer voor de restitutiepolis, om dit soort problemen te voorkomen.  Een restitutiepolis vergoedt tot maximaal 100% het marktconforme tarief, dan kan je er iets onder zitten maar voorkom je in ieder geval een rekening tot wel duizenden euro’s bij een spoedgeval!

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.