Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vier opties om de huisarts te betalen

Vier opties om de huisarts te betalen

22 jul 2012

De huisartsenzorg in de toekomst en de geïntegreerde zorg kunnen in de toekomst waarschijnlijk worden betaald door middel van diverse opties. Op dit moment betaalt de verzekerde op basis van verrichtingen, in de toekomst is het zeker niet ondenkbaar dat de verzekerde ook kan betalen door middel van abonnementstarief of een mengvorm van beide genoemde.

Minister Schippers heeft namelijk een advies ontvangen waarin de Nederlandse Zorgautoriteit vier opties aanreikt voor de toekomstige bekostiging van de geïntegreerde zorg en huisartsenzorg. In de vier geadviseerde opties staan de volgende vier termen centraal; de zorgvraag, het resultaat, de keuzevrijheid en de kostenbeheersing.

In se eerste optie wordt bekostiging gedifferentieerd naar de zorgbehoefte van de Nederlandse patiënten. De huisarts krijgt namelijk voor zijn patiënten een kost dekkend maximumtarief die conform het huidige passanten tarief gerekend wordt. Voor de patiënten die een chronische of complexe aandoening hebben, komt er een vrij tarief. De zorgverzekeraars en zorgaanbieders mogen dan gezamenlijk onderling afspraken uitwisselen over bijvoorbeeld instroomcriteria. 

De tweede optie is een optie waarin ruimte gecreëerd voor het lokale maatwerk in de bekostiging. De lokale partijen maken hierbij marktafspraken waarin vooral de resultaten er toe doen, zoals bijvoorbeeld; gezondere patiënten. De tarieven en prestaties zijn dan binnen zekere grenzen volledig vrij.

De derde optie biedt een optie waarin de keuzevrijheid centraal staat. De zorgactiviteiten worden functioneel beschreven en het inschrijftarief wordt volledig afgeschaft. Daarentegen komt er een verrichtingensysteem met maximale en/of vrije tarieven. Deze zijn vergelijkbaar met het gereguleerde en vrije segment voor de medische-specialisten zorg. Het opengooien van de eerstelijnszorgmarkt zal dan een resultaat bieden met een betere prijs en kwaliteitsverhouding. Daarentegen zal de service ook flink stijgen!

In de vierde optie die voorgelegd wordt draait alles om de kostenbeheersing. De meest voor de hand liggende optie hierbij, is een bekostiging door middel van een abonnementstarief voor huisartsenzorg. De geïntegreerde zorg zal dan worden bekostigd door middel van aanvullende budgetten die door de Nederlandse zorgverzekeraars worden uitgekeerd.

Het NZA doet tot op heden nog geen uitspraak over welke optie het meest wenselijk is. Wel laten ze weten wat de verschillende opties zullen gaan betekenen voor onder andere de kostenbeheersing en het stimuleren van taakherschikking.

Minister Schippers vroeg het NZA afgelopen november nog om een zorgvuldig advies. De minister wilde de bekostiging van de huisartsenzorg gemakkelijker maken en de verzekeraars de ruimte geven, om de aanbieders te belonen ten behoeve van hun prestaties. Daarnaast zouden ook taakherschikking, integrale zorgverlening, samenwerking en innovatie goed gestimuleerd gaan worden. De kritische beschrijving die de huisartsenzorg bevat, leverde destijds heel wat weerstand op. 

bron: NZA

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.