Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

VNG maakt zich zorgen over nieuwe bezuiniging in de zorg

VNG maakt zich zorgen over nieuwe bezuiniging in de zorg

8 jun 2013

Volgens de laatste plannen van het kabinet zal er in 2015 2 miljard euro in de zorg bespaard moeten worden. De Vereniging Nederlandse Gemeenten, de VNG, houdt haar hart vast over de gevolgen van deze bezuinigigen voor de Nederlandse burger. Het is namelijk evident dat iedereen deze bezuiningen dankzij de nieuwe regelingen omtrent de WMO en de AWBZ.

Het kabinet wilt dat minder ouderen naar een verzorgingstehuis gaan. Dit houdt in dat ouderen langer thuis moeten blijven. Het is aan de taak van de gemeenten om te zorgen dat de huizen aangepast worden.

De Nederlandse gemeenten zijn bang dat zij straks snel door hun budget voor zorg heen zijn. Dit houdt in dat zij zorg zullen afwijzen of dat het budget ruimschoots overschreven wordt. Het is echter niet mogelijk om zorg te weigeren tenzij het om een situatie gaat waar de burger de zorg zelf kan bewerkstelligen.

Als voorbeeld geeft de VNG een traplift. De VNG maakt uit de nieuwe regels op dat een burger bij de gemeente een traplift kan aanvragen. In het geval van een afbetaald eigen huis, is het zo dat de gemeente wellicht de mogelijkheid krijgt om dit alsnog te weigeren maar volgens momenteel is het zo dat de gemeente moet betalen.

Daarnaast geeft de VNG aan dat de kosten niet alleen voor de gemeentes een stuk hoger zullen uitvallen maar ook voor de zorg in het algemeen. Ouderen gaan er ondanks een aangepast huis en voorzieningen achteruit op zorg. Ondanks alle voorzieningen voor thuis zullen er toch meer complicaties ontstaan met alle gevolgen van dien.

De VNG heeft inmiddels een brief opgesteld voor de Tweede Kamer en heeft aan de staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid verzocht om te onderzoeken wat de gevolgen zijn voor het feit dat de ouderen langer thuis blijven wonen. De Tweede Kamer zal begin volgende week debatteren over de aanpassingen in in de WMO en AWBZ.

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.