Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

wanbetalers zorgverzekering

Wanbetalers basispakket zorgverzekering stabiel

9 jan 2013

Stabiel aantal wanbetalers basispakket zorgverzekering.

Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006, is iedere Nederlander verplicht een basispakket af te sluiten, doch een 2% betaalt de premie voor de zorgverzekering niet. Van de autochtone bevolking betaalt 1% de premie niet, bij Turken en Marokkanen ligt dat percentage op 5 tot 6 %. Onder de Antillianen zitten de meeste wanbetalers, maar liefst 1 op de 6 staat hiervoor te boek bij het College van Zorgverzekeringen (CVZ).

Het aantal van 300.000 wanbetalers is een stabiele factor, wanneer iemand zijn problemen heeft opgelost dan wordt zijn plaats ingenomen door een ander, dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend gemaakt. De invloed van de economische crisis is niet helemaal duidelijk maar een 45% van de Nederlandse bevolking heeft tegenwoordig moeite om rond te komen, volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIB). Op een gegeven moment kunnen rekeningen niet meer betaald worden en dan komt men in een neerwaartse spiraal terecht, aldus een woordvoerster van het NIB. De wanbetalers zijn gelijkmatig verdeeld over Nederland.

De zorgverzekeraars mogen niemand weigeren voor een basispakket zorgverzekering, deze vergoedt o.a. een huisarts bezoek, bepaalde medicijnen, verloskundige hulp en ziekenhuisopname. Wanneer men langer dan 6 maanden de premie niet afdraagt, dan geeft de zorgverzekeraar dit door aan het CVZ, het College is gemachtigd om de premie (verhoogd met 30%) in te houden op het salaris of de uitkering van de betreffende persoon. 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.