Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

wanbetaler zorgverzekering

Wanbetalers zorgpremie nemen opnieuw af.

13 okt 2016

Het aantal wanbetalers neemt structureel veel af, op dit moment zijn er 290.000 consumenten die hun zorgverzekering niet kunnen of willen betalen. Een groot contrast met 2014 toen dit er nog 325.000 consumenten betrof. Dit is gisteren bekend gemaakt door minister Schippers aan de Tweede kamer.

Betalingsregelingen  zorgverzekeraars

De reden dat het aantal wanbetalers is afgenomen is onder meer de verbeterde regelingen van de zorgverzekeraars. Deze zijn bij wet besloten in de wet: verbetering wanbetalaarsmaatregelen. In plaats van deze hard aan te pakken kijken deze nu juist samen met de consument naar de mogelijkheden om de achterstanden te betalen. Dit kan vaak in delen en ook het eigen risico van de zorgverzekering kan zelfs vooraf in delen worden betaald. Heb je dus een probleem met een betaling neem dan zo snel mogelijk contact op met je eigen zorgverzekeraar om de mogelijkheden te bespreken. Heb je soms al aan zorgtoeslag gedacht? Dit kan je eenvoudig aanvragen zie ook ons artikel: Wat is Zorgtoeslag.

Registratie als wanbetaler?

Natuurlijk kost de zorgpremie een hoop geld iedere maand voor iedereen in Nederland. Echter indien je meer dan zes maanden betalingsachterstand hebt dan zal je worden geregistreerd als wanbetaler. Je zal dan door de zorgverzekeraar worden aangegeven bij het Zorginstituut Nederland. Dit instituut is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg en geeft de minister advies over de invulling van het basispakket. Echter hebben ze ook de mogelijkheid om de het bedrag van de zorgpremie van uw rekening af te schrijven of in te houden op uw loon of uw uitkering via het Centraal Jusititieel Incasso Bureau (CJIB). U wordt niet alleen geregistreerd als een wanbetaler, u gaat ook nog extra kosten maken want de bestuursrechtelijke zorgpremie bedraagt 128 euro per maand. Dit was overigens het afgelopen jaar tot 1 juni 159 euro per maand maar alsnog duurder dan wat u voorheen betaalde. De premie die u betaald is namelijk enkel voor voor het basispakket en uw aanvullende dekkingen komen te vervallen. 

Besparen op je zorgpremie?

Start dan vanaf 19 November met het vergelijken van de zorgverzekeraars, vaak kun je eenvoudig tot honderden euro's per jaar besparen op je zorgpremie door je huidige polis eens goed te bekijken. Veelal de oudere polissen die al jaren doorlopen kunnen een flinke besparing opleveren omdat de polis niet meer aansluit op je huidige wensen. 

 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.