Wat als mijn ziekenhuis failliet gaat?

verwachtingen zorgverzekering 2021

Het onvoorstelbare kan dus toch gebeuren. Je ziekenhuis gaat failliet en binnen een week dicht. De nachtmerrie voor patiënten die onder behandeling zijn. Kun je daar met je zorgverzekering op anticiperen en hoe dan?

Amstelveners wonen gelukkig in een regio met voldoende goede ziekenhuizen waar zorgverleners met hart en ziel over je gezondheid waken. Maar waar de verliezen van de ziekenhuizen vanzelf werden rechtgetrokken worden ze nu keihard afgerekend op het resultaat. Door de ‘marktwerking’ kan het dus gebeuren dat een ziekenhuis niet meer in staat blijkt om de lopende rekeningen te betalen en gaat het zomaar failliet. En daar sta je dan als patiënt hulpeloos bij te kijken.

Nou ja, hulpeloos? Je zou je best eens vooraf kunnen afvragen wat je dan zou moeten doen. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Google eens het specialisme van je dokter en google dan eens in welke ziekenhuizen deze voor jou specifieke zorg ook wordt geboden. Maar kijk dan ook eens bij je huidige zorgverzekering of die zorg bij dát ziekenhuis gecontracteerd is. Want als je onverhoeds wilt overstappen en je hebt bijna geen tijd om er over na te denken vraag je je vast niet af of daar financiële consequenties aan verbonden zijn. Als je er over 2 jaar achter komt dat je vervolg- (of zelfs je huidige) behandeling niet onder gecontracteerde zorg valt loop je het risico dat je achteraf wordt geconfronteerd met een flinke bijbetaling. Dat komt omdat een zogenaamde naturaverzekering wel 100% betaalt als je zorgverlener is gecontracteerd (voor die zorg), maar dat die verzekering meestal maar 75% betaalt van het markttarief. En juist dat zogenaamde markttarief is vaak weer veel lager dan het uitgeknepen tarief wat de zorgverzekeraar met je zorgverlener heeft afgesproken. Realiseer je dat zelfs in een topziekenhuis als het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam niet alle zorg is gecontracteerd!

Een voorbeeld:

Je behandeling kost 10.000 euro. Je gecontracteerde zorgverlener vergoedt dit 100%. Je gaat naar een ander ziekenhuis en daar kost die behandeling 12.000 euro, maar die zorgverlener heeft geen contract met je verzekeraar omdat die dat wurgcontract heeft geweigerd. Dan betaalt je naturaverzekering 75% x 10.000 euro = 7.500 euro. Je mag dus achteraf 4.500 bijlappen.

Als dat geen enkel probleem voor je is, mag je nu stoppen met lezen. Wil je dit voorkomen, overweeg dan toch eens om iets meer geld per maand uit te geven aan een vrije keuze- of restitutie zorgverzekering.

Uiteraard staan alle zorgverzekeringen op onze eigen vergelijkingssite www.ZorgverzekeringWijzer.nl of loop even binnen bij Geijsel Kroon in Ouderkerk aan de Amstel. Persoonlijk contact is soms nog net iets beter dat een website. De koffie staat altijd klaar.

Last Updated on 29 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.