Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

prinsjesdag veranderingen zorgverzekering

Wat verandert er in 2018 met je zorgverzekering?

19 sep 2017

Op Prinsjesdag zullen de veranderingen binnen het huidige zorgverzekeringstelsel bekend gemaakt worden door de Rijksoverheid. Het merendeel van de veranderingen zijn de afgelopen periode al naar buiten gekomen omtrent het eigen risico, de nominale zorgpremie en de zorgtoeslag. De moraal van het verhaal is dat men een forse stijging kan verwachten doordat de zorgverzekeraars ook hebben aangegeven dat de reserves zo goed als uitgeput zijn om de zorgpremie te drukken, alsmede de ondersteuning die de verpleeghuizen nodig hebben om te overleven.

De belangrijkste feiten van prinsjesdag:

De overheid maakt altijd op Prinsjesdag de nominale zorgpremie bekend, dit is de premie waarmee de zorgverzekeraars kunnen gaan rekenen wat de uiteindelijke zorgpremie 2018 voor hun polis gaat worden. Deze stijgt in 2018 met 6 euro per maand ofwel 72 euro per jaar. De stijging van de nominale zorgpremie zoals vandaag bekend is geworden wordt altijd gevolgd door de zorgverzekeraars en dit zal dus resulteren in een verhoging van de kosten.

De stijging is mede veroorzaakt door het uitputten van de reserves van de zorgverzekeraars. Deze moeten voldoen aan de eisen van de Europese Unie waardoor zij dit slechts beperkt kunnen inzetten om de premie te laten dalen. Veel grote verzekeraars hebben het afgelopen jaar al aangegeven dit de afgelopen jaren al dusdanig te hebben verbruikt dat dit voor de zorgpremie 2018 nagenoeg niet meer mogelijk is. Volgende week verwachten wij de eerste zorgpremie zoals deze traditioneel bekend gemaakt zal worden door zorgverzekeraar DSW.

Alle zorgpremies van 2018 moeten uiterlijk 12 November 2017 bekend gemaakt zijn, dit is een besluit van de Nederlands overheid ! Een week eerder dan voorheen vooral omdat de belastingdienst dan een week langer de tijd heeft om de eventuele zorgtoeslag 2018 te kunnen berekenen.

Het eigen risico 2018

Het wettelijk verplichte eigen risico van de zorgverzekering 2018 maakt een stijging naar 400 euro per persoon per jaar. Het vrijwillige eigen risico kan worden verhoogd naar 900 euro wat een gemiddelde besparing oplevert van 240 euro op jaarbasis per persoon. Dit geldt voor alle polissen, niet alleen de budgetpolissen. 

Zorgtoeslag 2018

Voor iedereen die zorgtoeslag ontvangt, die mag blij worden van deze nieuwe maatregelen, iemand die alleenstaand is en het minimum verdient die krijgt er op jaarbasis 130 euro bij, 67 euro om de stijging van de zorgpremie op te vangen en het resterende deel om de koopkracht te ondersteunen van deze groepen. Voor een meerpersoonshuishouden komt de stijging neer op 137 euro per jaar. Om te bekijken wat de eisen zijn en of u in aanmerking komt voor de zorgtoeslag leest u onze veelgestelde vraag: Wat is zorgtoeslag

Basispakket 2018

Het basispakket 2018 zal op een aantal punten worden gewijzigd, dit pakket is voor iedereen gelijk ongeacht welke zorgverzekering u afsluit, ongeacht welke dekking.

De toevoegingen binnen het basispakket zijn:

  • 12 behandelingen fysiotherapie voor patienten met arthrose aan de heup en knie
  • Zittend ziekenvervoer voor oncologische patienten bij behandeling in ziekenhuis

De producten die komen te vervalen zijn:

  • Nipt Test gaat mogelijk verdwijnen uit het basispakket 2018.

Zorgverzekering vergelijken?

Vanaf 12 November 2017 is het weer mogelijk om je zorgpemie 2018 te vergelijken en te bekijken welke zorgverzekering het beste aansluit op je wensen en het goedkoopste uit de test komt. Deze datum is door de regering gekozen en bij wet bepaald dat de zorgverzekeraars op deze dag uiterlijk de prijzen van hun pakketten bekend moeten maken. Tevens kunt u zich inschrijven voor het zorgpremie alarm van ZorgverzekeringWijzer om niets te missen en automatisch een bericht te krijgen indien alle zorgpremies 2018 bekend zijn.

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.