Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

wijzigingen zorgpakket

Wijzigingen zorgverzekering 2014

20 aug 2013

Welke wijzigingen zullen volgend jaar van kracht gaan? Een opsomming

Het zorgverzekeringsstelsel is continu in beweging en daarom is het belangrijk om op de hoogte blijven van wat er ieder jaar gewijzigd wordt. Daarom hebben wij een opsomming gemaakt van alle wijzigingen die volgend jaar doorgevoerd zullen worden. 

Weinig aanpassingen in het basis pakket

Afgelopen juli werd door het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt dat het basis pakket vrijwel ongewijzigd zal blijven. Volgend jaar zullen er geen behandelingen worden geschrapt. Daarnaast wordt binnen het basispakket in de geestelijke gezondheidszorg volgend jaar meer psychische hulp gedekt. Dit jaar worden enkel de eerste vijf afspraken met een eerstelijns psycholoog gedekt maar vanaf volgend jaar worden extra afspraken, indien deze nodig zijn, ook nog binnen het basispakket gedekt.

Werking naturapolis wordt aangepast

Afgelopen juli werd ook bekend gemaakt dat vanaf volgend jaar verzekerden die voor een naturapolis hebben gekozen meer moeten betalen wanneer zij zorg afnemen bij een aanbieden waar de zorgverzekeraar geen zorg heeft ingekocht. De maandelijkse premie is bij een naturapolis lager dan een restitutiepolis maar de polis heeft dus de keerzijde dat de patiënt bij bepaalde zorgaanbieders moet aankloppen, anders wordt niet het gehele bedrag gedekt. In het geval van een restitutiepolis kan de verzekerde een zorgaanbieder naar keuze kiezen. Het nadeel is dan wel dat de maandelijkse premie hoger is.

Momenteel is het zo dat een zorgverzekeraar tenminste 80% van het bedrag dat door een zorgaanbieder waar geen prijsafspraken mee zijn gemaakt gedeclareerd wordt moet dekken. Vanaf volgend jaar wordt dit percentage echter door de zorgverzekeraar zelf bepaald. Aangezien één op de twee Nederlanders voor een naturapolis heeft gekozen, zal dit grote gevolgen hebben voor patiënten die vaak gebruik maken van zorgaanbieders die waar de zorgverzekeraar geen afspraken mee heeft gemaakt.

Omdat het straks van groot belang is welke zorgaanbieders uw zorgverzekering afspraken heeft gemaakt, zullen zorgverzekeraars voor 19 november jaar publiekelijk bekend maken met welke aanbieders afspraken zijn gemaakt zodat verzekerden hier rekening mee kunnen houden. Aangezien de restitutiepolis nu een groter voordeel biedt ten opzichte van een naturapolis, is het waarschijnlijk dat de maandelijkse premie van deze polis ook zal stijgen.

Eigen risico waarschijnlijk opnieuw aangepast

De standaard eigen risico zal waarschijnlijk opnieuw worden aangepast. Vorig jaar ging het standaard eigen risico omhoog en het is waarschijnlijk dat dit opnieuw het geval zal zijn. Op derde dinsdag van september zal uiteindelijk de wijzigingen publiekelijk bekend gemaakt worden. Aangezien afgelopen juli de geplande wijzigingen zonder veel weerstand werden ontvangen, mag worden aangenomen dat er in de tussentijd weinig tot niets zal veranderen in de zorgverzekering

 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.